BERNÁTH ILDIKÓ

Full text search

BERNÁTH ILDIKÓ
BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A munkanélküliség növekedése hónapról hónapra egyre aggasztóbb méreteket ölt. A KSH adatai szerint 13 éves csúcson van a munkanélküliség. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein 570 ezer munkanélküli próbál magának munkát keresni. A kormányzat pedig teljes tehetetlenséggel szemléli az eseményeket, ahogy teszi ezt a mélyrepülésben lévő hazai gazdasággal, a bajba jutott hitelesekkel, és a sort még folytathatnám.
A tehetetlenség és a nemtörődömség ellen időről időre fel kell emelni szavunkat. Ezt tettem egy évvel ezelőtt is, amikor arra próbáltam választ kapni az akkori szakminisztertől: miért egy volt szocialista politikus jutott egyedüli meghívottként pályázati forráshoz az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál? A pályáztatás körülményei és a megismert részeredmények már akkor is felháborítóak voltak. Azóta a Vadász János által vezetett Szenior Foglalkoztatási Szövetség tevékenysége és ezzel együtt a pályázati időszak lezárult. Az akkori kritikák pedig beigazolódtak.
A volt kormánybiztos által vezetett szervezet 90 millió forint pályázati támogatás fejében vállalta, hogy országosan száz helyen hoz létre, és működtet klubokat a 45 év feletti álláskeresők számára, rendezvények és munkaerő-közvetítés segítségével pedig 13 ezer szenior, azaz 45 év feletti álláskeresőt juttat fix kereseti lehetőséghez.
Az ígéret és a valóság között azonban óriási a szakadék. A százas klubhálózat nem jött létre maradéktalanul, a működő klubhelyiségek döntő részét is közintézmények, munkaügyi központok tartják fent. További rendezvények szervezésére már nem kerül sor, a szövetség munkatársai pedig szétszéledtek. És ami a legszomorúbb és a legfelháborítóbb, mindezek eredményeként a szövetség vezetőjének állítása szerint is összesen ezer - hangsúlyozom: ezer - 45 év feletti munkanélküli helyzete változott meg, de csak átmenetileg. Ez messze elmarad a vállalt 13 ezertől, és vajmi keveset segít az idősebb munkakeresők rohamosan növekvő, százezer feletti táborán.
Mindezek ismeretében kérdezem miniszter úrtól: még mindig helyesnek tartja-e, hogy kizárólag egy volt szocialista politikust juttattak forráshoz ezen a pályázaton? Meddig tart még a közpénzek elherdálása, miniszter úr? Mikor számoltatják el a volt szocialista kormánybiztost a 90 millió forint felhasználásáról?
Várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir