BAJNAI GORDON

Full text search

BAJNAI GORDON
BAJNAI GORDON miniszterelnök: Tisztelt Képviselő Úr! Először is hadd mondjam el azt, hogy magam is úgy gondolom, minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel biztosítani kell a rendelkezésre álló közérdekű adatok nyilvánosságát, a kutatók számára a múlt megismerhetőségét és feltárását. Ez nem maradhat el, és mindaddig, amíg a magyar demokrácia nem tud szembenézni a saját múltjával, addig sérülékeny, és immunrendszere hiányos lesz.
Ennek jegyében magam is támogatom azt a folyamatot, amely idén februárban indult el az úgynevezett mágnesszalagok mentése kapcsán. Az úgynevezett Kenedi-bizottság, illetve szakértők dolgoznak ezen az anyagon. És örömmel jelentem, hogy tudomásom szerint éppen a mai napon zárul le az a technikai folyamat, amikor a mágnesszalagokat, azok tartalmát egy korszerű, immáron véglegesnek tekinthető formába átmentik.
Ez elég hosszú folyamat volt, és elég kockázatos, hiszen fennállt az a veszély, hogy akár emberi hibából, akár szándékos rosszindulatból esetleg ezek az anyagok megsérülhetnek vagy megsemmisülhetnek; ezért kellett gondosan eljárni. Úgy tudom tehát, a mai napon zárul ez a folyamat, és amennyire tájékoztattak erről, úgy tudom, sikeres mentésről van szó, vagy többségében sikeres mentésről lehet szó.
Abban a menetrendben dolgozik most ez a bizottság, hogy ez év december 15-éig, tehát mintegy három hét múlva leteszi a jelentését az asztalra a mágnesszalagok kapcsán, ezt követően lesz lehetőség arra, hogy megtudjuk, egyáltalán milyen adatok voltak ezeken a szalagokon, és azoknak mi lesz a további sorsa.
Ami pedig a törvényt illeti, magam is ismerem az ezzel kapcsolatos problémát. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezzel kapcsolatban sok alkotmányos kérdés is van, de készen állok arra, hogy a következő hetekben kezdeményezést indítsak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) négypárti alapon ennek a törvénynek az előremozdítására.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir