DR. HOPPÁL PÉTER

Full text search

DR. HOPPÁL PÉTER
DR. HOPPÁL PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Az imént, amikor Arató Gergely államtitkár úr hozzászólásához kötődően a hozzászólásom elején kiegészítéseket tettem, akkor még nem gondoltam, hogy egy hasonló témában képviselő asszony is hozzászól. Azt hiszem, hogy Fogarasiné Deák Valéria képviselőtársunknak a témában való megnyilvánulása nem szándékában tartalmaz negatívumokat, hanem bizonyos információk hiányát mutathatja.
Az, hogy magasabb és biztosabb finanszírozás illeti az egyházi intézményeket, sajnos nincs így. Az a helyzet, hogy az egyházi intézmények, így például a közoktatási intézmények is, amelyek egy évvel később, az előző évi önkormányzati kiegészítés mértékét meg elszámolásként, legalább egyéves inflációval terhelt, tehát csökkentett költség-hozzájárulást kapnak. Ugyanez a helyzet lesz nemcsak a közoktatási intézmények, hanem a szociális intézmények esetében is a kormány szándéka szerint, s ez van a gyermekvédelemben is. Az, hogy azokat az önkormányzatokat, amelyek forrás hiányában sajnos nem tudnak mást tenni, mint bevonnak más szolgáltatókat, bevonnak más civil szervezeteket, bevonnak egyházi jogi személyeket a feladatok ellátására, azzal büntetni, hogy utána négy-öt évig fizettetik velük azt a normatívát, ami egyébként nem azért jár az egyházaknak, mert jótékony a kormány, hanem azért, mert a ’48-ban elrablott egyházi vagyont nem adta vissza a Magyar Köztársaság. Tehát a földalapot, amiből fenntartották ezeket az intézményeket - nem úgy, mint a szomszédos országokban -, az egyházak nem vissza. Ez tehát nem alamizsna, hanem az egyházak felé a vissza nem adott javak miatt jár.
És nem az egyházaknak jár - ez megint csak egy gondolati probléma -, ezt azok az emberek meg normatíva formájában, akiket ellátnak az egyházak. Gyermekeknek jár, fiataloknak jár, és szociális gondozottaknak jár. Amikor öt éven keresztül az önkormányzatokat bünteti egy - véleményem szerint - európaiatlan, diszkriminatív szabályozás, akkor nem az egyházakon üt, hanem az egyházak által ellátottakon. Sajnos ez a probléma.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir