LAKOS IMRE

Full text search

LAKOS IMRE
LAKOS IMRE (SZDSZ): Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Az Országgyűlés 2008 őszén szavazta meg a távhőszolgáltatás korszerűsítéséről szóló ’98. évi LXVII. törvényt, azaz közismert nevén az úgynevezett Robin Hood-adót. A törvény 5. §-ának (1) bekezdése értelmében a jövedelemadóból származó bevételt kizárólag az alábbi célokra lehet fordítani: támogatás a távhőt felhasználó lakóépületek és lakások felújításához, elsőbbséget adva az egyedi fűtésszabályozás kialakítása érdekében történő felújításoknak, illetve differenciált összegű támogatás a lakossági távhőfogyasztók számára.
A Robin Hood-adó évi mintegy 30 milliárd forint várható bevételét tehát egyértelműen és a törvényben rögzítetten a távhőfogyasztással összefüggő fenti célok finanszírozására kell fordítani. Ennek ellenére az elmúlt évben, 2009-ben gyakorlatilag semmi nem történt a törvényi célokat valóra váltó kormányzati program kidolgozásában - nem történt ez ügyben semmi. A távhőszolgáltatók és a távfűtéses lakásokban élők jogos elkeseredése miatt a kormányzat pótcselekvésbe kezdett. Hallhattuk már, ez év augusztusától 18 százalékra mérsékelte a távhő áfáját, majd bejelentette, hogy jövő évtől kezdeményezi a szolgáltatás 5 százalékos adókulcsba sorolását.
Azt azért meg kell állapítanunk, és ezzel minden szakmabeli és szakértő egybehangzóan egyetért, hogy az áfa csökkentése nem tudja orvosolni a távhőrendszer valós problémáit, nem tud ösztönözni a hatékonyság javítására, sokkal inkább a jelenlegi pazarló struktúra fenntartását szolgálja. Ezen kívül ez év szeptemberében, szeptember 3-án a kormány 1146/2009. szám alatt olyan határozatot hozott, amely szerint összesen 23,4 milliárd forintot von el a távhőszolgáltatás hatékonyságjavító programját felügyelő önkormányzati tárcától, ebből 18,4 milliárd forinttal növelve a lakosság energiaköltségeihez való hozzájárulás, közkeletű nevén a gáz- és távhőár-kompenzáció állami forrásait. Ennek a kormányhatározatnak az a célja, hogy az energiaellátók által befizetett Robin Hood-adóból származó bevételek fölött rendelkezhessen, azt közvetlenül gázártámogatásra fordíthassa.
(14.30)
Ez a határozat azonban több törvényességi aggályt is fölvet. A kormányhatározat felülírja a törvényi célokat, ellentétbe kerül a távhőszolgáltatás korszerűsítéséről szóló törvény címével, céljával, rendelkezéseivel, azaz a törvény szellemével és betűjével egyaránt ellentétbe kerül. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Kérdezem államtitkár urat: miként lehetséges, hogy egy kormányhatározat nyíltan szembehelyezkedik a törvénnyel? Mikor helyezik hatályon kívül a törvénysértő kormányhatározatot (Az elnök ismét csenget.), és mikor fordítják a Robin Hood-adóból befolyt összegeket a távhőszolgáltatás korszerűsítésére, versenyképessé tételére?
Elnézést az időtúllépésért, várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir