ERTSEY KATALIN

Full text search

ERTSEY KATALIN
ERTSEY KATALIN (LMP): ...tehát beleértve egy független, pénzügyi fogyasztóvédelmi ügynökséget, amelynek egyetlen feladata az lesz, hogy megvédje a banki túlkapásoktól az ügyfeleket.
A felügyelő hatóságok abban is nagyobb hatalmat kapnak, hogy a bajba jutott cégeket felszámolják, és a bankok profittermelési lehetőségeit megnyirbálva pedig érdemben korlátozni tudják a kockázatos pénzügyi műveleteket. Vessük össze ezt azzal, hogy a PSZÁF saját bevallása szerint is gyenge, korlátozott jogkörével gyakorlatilag tehetetlenül nézi az ügyfelek megszorítását, a hitelek drágulását. A PSZÁF vizsgálata világosan kimutatta: az állam még a szektor által önként vállalt, igencsak enyhe magatartási kódexet sem képes betartani. A Költségvetési Tanács jelentése egyértelműen kimutatta, ebben a formában a bankadót a legkönnyebb áthárítani, és ez minden bizonnyal meg is fog történni.
És akkor még egy szót sem ejtettünk a nemzeti eszközkezelőről, amely hihetetlen adminisztrációt húz az államra, s egyelőre fogalmunk sincs, mit kezd több százezer zűrös, bedőlt hitellel terhelt lakással.
A Lehet Más a Politika arra kéri a kormányt, fontolja meg, hogyan lehet a bankadó adok-kapok bokszolása helyett megteremteni a bankok új típusú, hosszú távú és stabil felelősségvállalását, felelős, etikus, elszámoltatható, de ugyanakkor fenntartható, kiszámítható profittermelésre átállítani a mostani rendszert, amelyben egyszer ez rabol, másszor az, s akit a kormány kiválaszt, az egyszerűen mentességet kap.
Kérjük, hogy törvényben terjesszék ki a teljes bankszektorra azt a jó gyakorlatot, amely szerint már több bank árfolyamkorlátot ismer el magára nézve. Terjesszék ki a néhány pénzintézetnél már bevezetett kamatkedvezményt és a hitelek forintra való átváltásának támogatását.
Ha ezek az önkéntes vállalások és a teljesítésük az ősz elejéig nem érnek el egy kritikus tömeget, az Országgyűlésnek törvényben kell kötelezni önmegtartóztatásra a bankokat. A beszedett bankadót, ahogyan ezt a szakértők, a Költségvetési Tanács és Angela Merkel is javasolta, egy olyan alap felépítésére kellene fordítani, ami a jövőben alapul szolgálhat a károsultak kimentésére, nem pedig aktuális (Az elnök csengetéssel a hozzászólási idő leteltét jelzi.) költségvetési lyukak tömködésére. Ez lenne a valódi tabudöntögetés.
Köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)
(20.30)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir