DR. GRUBER ATTILA

Full text search

DR. GRUBER ATTILA
DR. GRUBER ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen, házelnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának az elmúlt nyolc év esetleges kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottsága 2010. szeptember 22-ei ülésén négy ügyet tűzött a napirendjére.
Az albizottság meghívásának a Külügyminisztérium illetékes helyettes államtitkára eleget tett, és a napirendre tűzött ügyek előzményeiről felvilágosítást adott. A felvilágosításból kiderült, hogy a moszkvai kereskedelmi képviselet épületének értékét a magyar kormány 17 évvel korábban több millió dollárral többre becsülte, mint amennyiért végül is a szocialista kormány eladta azt. Ráadásul a vevő a vételárat már nyolc hónappal a pályázat megnyerése előtt elküldte a magyar Kincstárnak. A Központi Nyomozó Főügyészség 2010 elején kezdeményezett vizsgálatot az ügyben. Tisztelt Államtitkár Úr! Várhatóan mikor ismerhetjük meg a vizsgálat eredményét?
Továbbá az is kiderült, hogy a New York várossal szembeni adótartozással kapcsolatosan a Külügyminisztérium előző vezetése belső vizsgálatot kezdeményezett. Ezzel párhuzamosan a minisztérium és az általa felkért adószakértők közötti per peren kívüli megállapodással végződött. Az előzmények tisztázása érdekében a Külügyminisztérium új vezetése kiegészítő eljárást kezdeményezett.
Tisztelt Államtitkár Úr! Hogyan történhetett meg az, hogy a szocialista kormány idején nemzetközi jogot, valamint államközi megállapodásokat egyaránt érintő kötelezettségvállalásra került sor a Külügyminisztérium részéről lényegében egyfajta magánakcióban? Az adótartozás ügyének tisztázása érdekében milyen további lépéseket tesz a minisztérium?
Az úgynevezett ferihegyi külső kormányváró ügyében 2010 júniusában érkezett a Külügyminisztériumhoz levél a Malév vezetőjétől, amelyben arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy a 2009 januárja és júniusa között keletkezett tartozás kiegyenlítését várja a minisztériumtól.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mely körülmények indokolják, hogy a Malév az egy évvel ezelőtt esedékes tartozásai érvényesítésére most tesz kísérletet? Milyen körülmények indokolták a korábbi államtitkár részéről, hogy levelében egyoldalúan tartozáselismerő nyilatkozatot tett minisztériumi ellenjegyzés nélkül? Milyen lépéseket tett a minisztérium annak érdekében, hogy a tisztázatlan körülmények következtében fennálló követelések ügyét megnyugtatóan rendezze?
Tisztelt Államtitkár Úr! Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir