NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársam! A New York-i képviseleteink adótartozásának ügyében a következő tájékoztatást tudom adni. New York város évek óta ingatlanadót vet ki a magyar ENSZ állandó képviseletnek és főkonzulátusnak otthont adó ingatlanra. Magyar részről húsz éven át az adótartozást a nemzetközi jogi normákkal ellentétesnek találtuk, vitattuk annak megalapozottságát. Más érintett államokhoz hasonlóan diplomáciai úton kíséreltük meg az ügy rendezését. Miután a diplomáciai lépések nem vezettek eredményre, a Külügyminisztérium vezetése 2009-ben arra az érthetetlen, átgondolatlan és felelőtlen álláspontra helyezkedett, hogy feladva elvi álláspontunkat New York városával meg kell egyezni.
2009. március 12-én a Külügyminisztérium akkori vezetése, Fekszi Márta államtitkár, illetőleg Faller Jenő szakállamtitkár egy amerikai adótanácsadó irodát bízott meg annak érdekében, hogy kíséreljen meg egyezséget létrehozni New York várossal. A Külügyminisztériumban lefolytatott belső ellenőrzés megállapította azonban, hogy az adótanácsadó iroda kiválasztása közbeszerzési eljárás lefolytatásának mellőzésével történt, továbbá a kötelezettségvállalásra az államháztartási törvény rendelkezéseivel ellentétesen került sor. Semmi sem indokolta, hogy a megbízás a magyar jogszabályokkal ellentétesen, így különösen a közbeszerzési előírások megsértésével történjen. Ugyancsak semmi sem indokolta a felháborítóan magas és aránytalan megbízási sikerdíj kikötését.
2009 júniusában az adótanácsadó iroda ígéretet tett New York városának a tartozás egy részének megfizetésére. Röviddel ezt követően az Egyesült Államok külügyminisztériuma teljes körű adómentességet helyezett kilátásba, ezért a Külügyminisztérium akkori vezetése jelezte az adótanácsadó irodának, hogy a megbízást tárgytalannak tekinti. Ezt követően az iroda a megbízási díjának érvényesítése érdekében pert indított a magyar állam ellen, de a Külügyminisztérium akkori vezetése az irodával peren kívül megegyezett, és a Külügyminisztérium ügyvédi költség, valamint megbízási díj címen több mint 61 millió forintot fizetett ki.
New York városa időközben bíróság előtt megtámadta a külügyminisztérium által kilátásba helyezett adómentességet, így a magyar adótartozás ügye jelenleg sem tekinthető rendezettnek, a további lépések megtételére New York város és az amerikai külügyminisztérium közötti peres eljárás jogerős befejezésének függvényében kerülhet sor. Az ügy körülményei miatt a Külügyminisztérium 2010 novemberében büntetőfeljelentést tett különösen a kiválasztás, illetőleg a sikerdíj mértékének a kikötése miatt.
A ferihegyi külső kormányváróval kapcsolatos kérdésre válaszolva arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kormányváró igénybevételével kapcsolatos szabálytalanságokról 2010. június 9-én küldött fizetési felszólítás nyomán értesültünk. A levél kézhezvételét követően a helyzet tisztázása érdekében belső ellenőrzést indítottunk. A benyújtott számlák alapján a Külügyminisztérium a korábbi vezetés jóváhagyásával 23,5 millió forintot fizetett ki szabálytalan módon, valamint 2009-ben egy 60,3 millió forint összegű követelés teljesítését ismerte el. A kifizetés, illetőleg az elismerés miatt szintén feljelentést tettünk 2010. november 10-én.
Tisztelt Országgyűlés! A moszkvai kereskedelmi képviselettel kapcsolatban csak annyit tudok mondani, hogy az eljárás továbbra is folyamatban van.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir