BALLA MIHÁLY

Full text search

BALLA MIHÁLY
BALLA MIHÁLY, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! A Bethlen Gábor Alap két egyformán fontos elv jegyében fogant: kiszámíthatóság és átláthatóság a határon túli magyar szervezetek számára, illetve ellenőrizhetőség, elszámoltathatóság, hatékonyság a magyar kormány és a költségvetés számára, közben megszüntetve a párhuzamosságokat. Másrészt biztosítékot jelent arra, hogy ha a költségvetést zárolás vagy elvonás érinti, az nem hat ki a határon túli magyarok előirányzataira, mert az alap forrásait csak a költségvetési törvény módosításával lehet megváltoztatni. Ez garancia a kiszámíthatóságra és a biztonságra, ami a határon túli magyar szervezetek számára a nyugodt működés záloga. Végül az alap az Állami Számvevőszék félévente esedékes pénzügyi, jogi és szakmai vizsgálatainak tárgyává válik, ezzel is hozzájárulva az ellenőrizhetőséghez, elszámoltathatósághoz. Az átláthatóság, az ellenőrizhetőség és az elszámoltathatóság növelése érdekében a Bethlen Gábor Alap irányítási rendszere gyökeresen eltér a Szülőföld Alapétól.
Tisztelt Ház! Engedjenek meg néhány gondolatot a Szabó Vilmos képviselőtársam által elmondottakhoz. Egyrészt, ahogy látszik, az ellenzék több bizottságban is támogatta a javaslatot, s úgy látom, hogy a Szocialista Párton belül a törvényről alkotott véleményekben különbözőségek vannak.
Fontosnak tartjuk, hogy a Bethlen Gábor Alap az előző kormányok által méltatlanul elhanyagolt, az új kormány által hat év után először összehívott Magyar Állandó Értekezlet elvi iránymutatásai alapján végzi tevékenységét. Ezáltal a politikai döntéshozatal a lehető legmagasabb szintre, a határon túli magyarok legmagasabb szintű politikai képviseleti fórumának szintjére kerül. A Szülőföld Alapban szó sem volt, szó sem lehetett MÁÉRT-ről, mert a MÁÉRT nem létezett. A MÁÉRT biztosítja a határon túli magyarok véleményének becsatornázását a döntéshozatalba, amire korábban nem volt lehetőség. A politikai döntéshozatali szintnek ez a megváltoztatása garancia a határon túli magyarok véleményének becsatornázására, ugyanakkor biztosítja a Bethlen Gábor Alap demokratikus és átlátható működését.
Az alapot egy háromfős bizottság kezeli, és ez a felelősséget is jelenti, hiszen a bizottság tagjai a nemzetpolitikáért felelős miniszter, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára és a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Ez átláthatóbbá, felelősségteljesebbé teheti a döntéshozatalt. A bizottság összetétele biztosítja a határon túli magyarok támogatása ügyének magas szintű politikai képviseletét, a közigazgatási szakszerűséget és a határon túli magyarok érdekeinek érvényesülését. A miniszterelnök-helyettes mind az Országgyűlés, mind a sajtó nyilvánossága előtt felel, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár garantálja a szakértelmet a kérdés közigazgatási, illetve nemzetpolitikai természetű vonatkozásaiban. A bizottság az Országgyűlés és a sajtó által ellenőrizhető, elszámoltatható.
A Bethlen Gábor Alapba kerül az oktatási-nevelési támogatás, megteremtve a lehetőséget annak ellenőrzésére, hogy ahhoz ténylegesen a magyar iskolába és óvodába járó magyar ajkú gyerekek juthassanak hozzá. Az alap létrehozása a lehetőségek bővüléséhez is hozzájárul. A MÁÉRT-en megfogalmazott igényekkel összhangban az alapból nemcsak a szomszédos országokban, hanem a világ bármely pontján élő magyarok is részesedhetnek, kedvezményezettjei lehetnek vállalkozások, kiemelten mikro-, kis- és középvállalkozások, így az alap önrészt vagy kamattámogatást biztosíthat például az európai uniós pályázatokhoz.
A vitában elhangzott, hogy a javaslatot sürgősséggel tárgyaljuk, illetve a külügyi bizottság ülésén elhangzott, hogy mire való ez a sietség. Nos, a javaslat sürgősségét két szempont is indokolja. Az egyik az, hogy minden pénz, amely ellenőrizetlenül folyik ki a Szülőföld Alapon keresztül, a Bethlen Gábor Alapból fog hiányozni. Ezért kell minél előbb rendet rakni, megteremteni a források felhasználásának ellenőrizhetőségét. A másik ok pedig az, hogy az Országgyűlés a napokban tárgyalja a jövő évi költségvetést. A sürgősség azért szükséges, hogy a költségvetésben már Bethlen Gábor Alap szerepelhessen a Szülőföld Alap helyett, és az új támogatási rendszer január 1-jétől elindulhasson.
Tisztelt Ház! A határon túli magyarok érdeke, hogy a számukra juttatott támogatások kérdésének rendezése minél előbb megtörténjen, hogy a Bethlen Gábor Alap a jövő évtől elkezdhesse a működését. Ehhez a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség hozzáadja a támogatását, és arra biztatom a tisztelt Házat, hogy támogassák a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir