CSÖBÖR KATALIN

Full text search

CSÖBÖR KATALIN
CSÖBÖR KATALIN, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Örömmel tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság a 2010. december 1-jei ülésén szinte egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta a T/1811. számú törvényjavaslatot, amely a Bethlen Gábor Alap létrehozásáról rendelkezik.
A törvényjavaslattal kapcsolatban szeretném emlékeztetni a tisztelt képviselőtársaimat arra, hogy az Országgyűlés ez év májusában módosította a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvényt, mellyel lehetővé válik, illetve vált az egyszerűsített honosítás intézménye. Több okom is van az emlékeztetésre, hiszen egyrészt a most vitára javasolt törvényjavaslat is a trianoni határokon túl élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának érdekét szolgálja. Másrészt az állampolgárság megadásával egyidejűleg kötelességünk biztosítani a magyar nemzet minden tagjának, hogy ne kerüljön hátrányosabb helyzetbe, mint amilyenbe a hivatkozott módosítás előtt volt. Harmadsorban pedig, tisztelt képviselőtársaim, ez volt az a javaslat, amelyet csak három szocialista képviselő, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nem szavazott meg tavasszal a parlamentben. (Moraj a Fidesz soraiban.) Remélem, hogy a mostani Bethlen Gábor Alapról szóló törvényjavaslat elfogadása előtt ők hárman is ráébrednek majd arra, hogy nem ez az a terület, ahol különállásukkal tüntetniük kellene.
Az emberi jogi bizottság tagjaként fontosnak érzem megemlíteni, hogy ezzel a törvényjavaslattal, a törvény megalkotásával alkotmányos kötelezettségünknek teszünk eleget, hiszen az alkotmányunk 6. § (3) bekezdése kimondja, hogy a Magyar Köztársaság felelősséget érez a határain kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatuk ápolását. Az alap létrehozása ugyanakkor biztosítja olyan egyetemes alapjogok érvényesülését a trianoni határon túl élő magyarok számára, mint a kisebbségi jogok aktív gyakorlásának lehetősége, illetve a művelődéshez való jog.
A Bethlen Gábor név választása pedig telitalálat, hiszen az erdélyi fejedelem Erdély aranykorának megteremtője. Jelentős gazdasági és társadalomszervezési tevékenysége mellett a gyulafehérvári református főiskola alapítója is volt, és mindig bőkezűen támogatta az erdélyi fiatalok tanulmányait. Bízom benne, hogy a Bethlen Gábor Alap, amely a Szülőföld Alapot szándékozik fölváltani, elődjétől eltérően be fogja tölteni életre hívásának célját, és olyan programokat biztosít, olyan programoknak biztosítja majd a forrását, amelyek hozzájárulnak a magyar nemzet jelenlegi határain átnyúló egységéhez.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir