DR. DOROSZ DÁVID

Full text search

DR. DOROSZ DÁVID
DR. DOROSZ DÁVID, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Egyetértünk abban, hogy a határon túli nemzettestvéreink támogatása és az ő létfeltételeik további javítása kiemelt cél kell hogy legyen minden pártnak. Viszont azt is gondoljuk, hogy ennek egy pártokon átívelő feladatnak kell lennie, egy olyan feladatnak, amiben lehetőleg konszenzussal, együttműködve kell eljárnunk. Pont ezért méltatlan - ahogy már más ellenzéki kollégáink is említették - az az eljárás, ahogy önök folyosói beszélgetéseknek csúfolt egyeztetéseket folytattak a határon túli magyar pártokkal, a határokon belül lévő pártokkal pedig egyáltalán nem egyeztettek. Tehát ilyen szempontból ezért nem tudtuk a bizottságokban támogatni az általános vitára bocsátást, hiszen önök tényleg egy napot hagytak az egész felkészülésre, és sürgősséggel át akarják ezt rajtunk passzírozni.
Szintén meglepődve vettük észre, hogy a szöveg valójában 90 százalékban egyezik a 2005-ös, a Szülőföld Alapról szóló törvénnyel. Ilyen szempontból az, hogy önök ezt átkeresztelik, egy PR-trükk. Értem azt, miniszterelnök-helyettes úr, hogy a forradalom mindenkit felfal, előbb-utóbb - teszem hozzá - saját gyermekeit is, de azért olyat még a magyar jogtörténelem nem látott, hogy egy új törvény 90 százalékban megegyezik azzal a törvénnyel, amit hatályon kívül helyez. Tehát azért ilyen szempontból lehet, hogy egy picit a PR-masinát túl tetszett pörgetni.
Viszont ott van az a 10 százalék, amiben azonban nagyon aggályos változtatások vannak. Egy olyan szuperkontrollt vezetnek be, ami pont azzal az érveléssel ellentétes, amit önök a 2005-ös törvénynél kifejtettek. A 2005-ös törvény vitájában önök kifejtették, hogy a Szülőföld Alapot a túlcentralizált támogatásosztás miatt nem tudják támogatni. Ehhez képest most mit csinálnak? Még inkább centralizálnak, még inkább csak önök fogják eldönteni, hogy kik kaphatnak támogatást. Nem látjuk garantálva azt, hogy a határon túli szervezetek, pártok milyen garanciális elemeknek és milyen eljárásrendi elemeknek köszönhetően lesznek bevonva ebbe a folyamatba. Erre nézvést módosító indítványt terjesztettünk elő. Kérjük ennek megfontolását, hiszen úgy gondoljuk, hogy ha róluk döntünk, akkor őket is be kell vonnunk, és ilyen szempontból ez a javaslat teljes mértékben kiszorítja őket. Nagyon homályosak, sőt egyáltalán nem léteznek azok a garanciák, amikkel az ő bevonásukra lehetőséget látnánk.
A másik aggályunk pedig az átláthatóság és a nyilvánosság hiánya. Eddig a Szülőföld Alapnál volt egy olyan szabály, hogy a pénzek 90 százalékát nyilvános pályázatokon kell elbírálni, és nyilvános pályázatokon kell kiosztani. Önök ezt kiszedték. Innentől kezdve ad absurdum az is elképzelhető, hogy önök egyetlen fillért nem fognak nyilvános pályázaton kiosztani. Reméljük, hogy ez a döntésük nem annak köszönhető, hogy a nyáron, illetve ősszel az önök pályázati döntéseivel kapcsolatosan nagyon kemény és nagyon jogos kritikákat fogalmaztak meg a határon túli szervezetek. Nagyon sok, a szellemi élet fenntartásában, a szellemi közösségek ápolásában kulcsfontosságú kulturális civil egyesület, civil szereplő önöktől nagyon kevés vagy egyáltalán semmilyen támogatást nem kapott. Ezt már szóvá tettük többször itt a parlamentben is. Nagyon reméljük, hogy nem ezek a kritikák ösztönözték önöket arra, hogy sürgősséggel változtassanak ezen a nyilvánossági szabályon, és innentől kezdve zárt ajtók mögött önök döntsék el, hogy melyek az önöknek kedves szervezetek és melyek nem azok. Ebben egyetértek Szávay István kollégámmal, az előző 8 év gyakorlatát önök folytatták, csak 180 fokos fordulattal. Ilyen szempontból önök semmilyen radikális változást nem vittek véghez.
Szintén meglepődve láttuk, hogy a Szülőföld Alapban 1 milliárd forint volt az a biztosított, garantált összeg, amit a költségvetés mindig a Szülőföld Alap támogatására biztosít. Ez az 1 milliárd 2005-ös szám, önök ezen most nem változtattak. Könnyen belátható, hogy 2005 óta az ért az infláció is hozzárakott ehhez, hogy ezen változtatni kellene. Erre is módosító javaslatot terjesztünk elő, hogy emeljük ezt az összeget 2 milliárd forintra. Úgy érzem, úgy érezzük, hogy ez a kiemelten fontos cél megérdemel annyit, hogy garantáltan, minden évben biztosítva legyen minimum 2 milliárd forint erre a célra. Reméljük, hogy ebben az önök támogatását elnyerjük.
Ahogy már említették az előttem járó kollégáim, a diaszpóra támogatásának bevonása nagyon jó kezdeményezés, ennek örülünk, viszont nem látjuk, illetve a mostani, a parlament előtt lévő és tárgyalt költségvetési javaslatban sem látjuk azt, hogy erre honnan és milyen formában lesznek források. Ilyen szempontból sajnos a Bethlen Gábor Alapra vonatkozó javaslatot nem tudjuk elfogadni, hiszen sajnos annyira centralizált, kontrollált, önöknek politikai beleszólást biztosító intézkedéseket, illetve változtatásokat tesz lehetővé - és mindezeket teszi úgy, hogy önök zárt ajtók mögött tudjanak dönteni, mindenféle nyilvánosság kizárásával -, hogy ez számunkra elfogadhatatlan. Amennyiben a módosító javaslatainkat, amelyek ezeket az aggályokat korrigálni hivatottak, elfogadják, akkor támogatni tudjuk.
A törvényjavaslat másik részével, az állampolgárságot, illetve a magyarigazolványokat érintő technikai változtatásokkal teljes mértékben egyet tudunk érteni. Nagyon szomorúak vagyunk, hogy ezt a kettőt így, ilyen salátában terjesztették elő, hiszen ahogy elmondtam, az egyik része egyáltalán nem támogatható, a másik része viszont teljes mellszélességgel elfogadható a Lehet Más a Politika számára.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir