DR. GRUBER ATTILA

Full text search

DR. GRUBER ATTILA
DR. GRUBER ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az iménti vitában a külügyi és határon túli magyarok bizottságának több tagja vetette fel a Bethlen Gábor Alappal kapcsolatos kételyeit. Szabó Vilmos, Szávay István hozzászólásában tulajdonképpen megismételte a bizottsági ülésen elhangzott észrevételeit, ami azért is furcsa, hiszen a bizottsági vitában Ulicsák Szilárd miniszteri biztos válaszaiban ezeket a kérdéseket, kételyeket - minden bizonnyal kevés sikerrel, úgy tűnik - megpróbálta eloszlatni, de szeretném valamire felhívni a figyelmet.
Szávay István hozzászólásában szó szerint idézte a miniszteri biztos úr válaszát, annak az első mondatát, miszerint “Egyébként a MÁÉRT-on - nyilván mivel nem volt napirend -, én folyosói beszélgetésekben tudtam egyeztetni a határon túli szervezetekkel...” kitétel volt. Ez így igaz, csak a mondat folytatódik: “...illetve azóta folyamatosan járom a határon túli régiókat, és több szervezettel is egyeztettem, és ők igazából örülnek annak, ha átláthatóbbá válik a támogatási rendszer. Tehát azt mondják, hogy ami eddig a minisztérium keretében volt, az számukra nem volt világos, hogy ott egyedi döntéssel milyen források kerültek kiosztásra. Ebbe igazából nem is volt beleszólásuk. Amibe beleszólásuk volt, az a Szülőföld Alap pályázati kerete. Mondom, el kell különíteni azt, hogy van egy nyílt pályázati kör, ez 2 milliárd forint volt mindösszesen, de több mint 10 milliárd forintot osztott szét a minisztérium egyedi döntésekkel.” Nos, hát ez az, amit a vitában, a bizottsági vitában úgy fogalmaztunk meg, hogy az átláthatóság, a korrektség hiánya volt, és e tekintetben szerintem nem kell tartania sem Szabó Vilmosnak, sem Szávay Istvánnak.
Amit viszont Dorosz Dávid említett, valóban, Dorosz Dávid a bizottsági ülésen nem vett részt, pontosabban: annak a végén vett csak részt, ezért elnézem neki, hogy most megismételte azt, amit korábban információ hiányában nem volt módja megérteni.
Köszönöm szépen. (Mozgás. - Taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir