HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Könnyű dolga van a kereszténydemokrata vezérszónoknak, hiszen a pártelnök az előbb már expozéjában elmondta a KDNP véleményét. Néhány gondolattal azonban hadd egészítsem ezt ki.
Nekem könnyű dolgom van, viszont az előttem szóló MSZP-s vezérszónoknak nehéz dolga volt, hiszen védenie kellett a védhetetlent és támadnia a támadhatatlant. S ez talán az ő attitűdjéből, saját pártjának kényszere kapcsán nem a megfelelő feladat volt számára.
Hadd kezdjem azzal a bevezető gondolattal, amit néhány nappal ezelőtt az alkotmány értékeiként is megfogalmaztam. A nemzet közösségének az alaptörvényben is benne kell lennie, és a nemzet közössége mint érték jelenik meg most ebben az előterjesztésben. A nemzeti egységről is szó van persze. A mi nemzetünk szülőföldje a Kárpát-medence, a mi hazánk a Kárpát-medencében van. Ez akkor is igaz, hogyha azok a nemzettársaink, akik más országokban élnek, az állampolgári kötelességüket ott is teljesítik, ez természetes, de amikor nemzeti egységről beszélünk, akkor róluk is szólunk.
Nemzetünk történetében a szakadások és a szembenállások, széthúzások mindennaposak voltak, de amikor a szétdarabolás, a trianoni trauma következett, akkor összefogásra késztetett ez minket, és ennek a megnyilvánulása ez a mai előterjesztés is.
A névválasztás szerencsés, hiszen Bethlen Gáborról szól. Néhány gondolatot engedjenek meg róla is, hiszen ő volt az a fejedelem, sőt rövid ideig magyar király is, aki a nemzeti egységet, a Magyar Királyság egységét tartotta legfontosabb célkitűzésének.
Hadd emlékeztessek arra, és ez megint csak az egység kifejezése, hogy a gyulafehérvári székesegyházban elhelyezték Bethlen Gábor emléktábláját, és ez jó jel az összefogásra, többek között az egyházak közötti jó kapcsolat építésére is.
Bethlen Gábor a XVII. század legnagyobb államférfija volt, akinek megadatott, hogy abból az öt évtizedből, amit életében aktivitásban töltött, 16 évet - a mi fogalmaink szerint négy ciklust - politikusként, vezető politikusként, fejedelemként élhetett meg. Azért is jó névválasztás volt ez, mert egy olyan személyiségről kapta a nevét, aki kiváló katona volt, hiszen már 15 évesen harcolt, kiváló diplomáciai képességekkel rendelkezett, és ezt bebizonyította a Habsburg Birodalom és a Török Porta közötti egyensúlyozásban, ami sokszor élete során különböző álláspontokra késztette, de mindig a nemzet egysége érdekében dolgozott.
Meg kell emlékeznünk arról, hogy ő volt az, aki hosszú idő után az önálló állandó magyar hadsereget megszervezte, kulturális központot létesített Gyulafehérváron, ipartelepítéssel is foglalkozott, és hatékony nemzet- és államépítést végzett.
(11.00)
És most néhány gondolatot ezek után az alapról is engedjenek meg, amit megerősítésképpen szeretnék hangsúlyozni. A rendteremtésnek, az objektivitásnak, az átláthatóságnak és a hatékonyságnak az eszköze lesz a Bethlen Gábor Alap.
Az a kifogás, hogy sietséggel történt a létrehozása, akkor érvényes, ha nem vesszük figyelembe azt, hogy egy új világ építése van folyamatban, egy úgy szemlélet érvényesítése, és ez már elkezdődött. A határon túliakkal épített kapcsolat is ehhez az új világhoz tartozik. És itt hadd reagáljak arra is, hogy az egyeztetés nem történt meg. Az egyeztetésnek van egy hosszú távú és egy rövid távú folyamata. A hosszú távú folyamat azt jelenti, hogy együtt élünk, együtt gondolkodunk a határon túliakkal. Ez nem most kezdődött el, ez már hosszú évtizedek óta tart. Tehát az ő gondolataik kerültek bele abba az előterjesztésbe, amit itt van, és természetesen történt rövid távú, az előterjesztéssel kapcsolatos egyeztetés is.
Arra a vádra, hogy azonos a szövege a Szülőföld Alap létrehozásának szövegével: én gondolom, hogy nem a megszövegezésen múlik az alap működése, hanem a végrehajtáson, a végrehajtás tekintetében pedig, ne vegyék rossz néven MSZP-s képviselőtársaim, de akkor, ha finanszírozásról van szó, ezek útjának eldöntéséről, akkor bennünk rögtön gyanú keletkezik, ha MSZP-sek veszik ezt kézbe, nem csupán a korrupciós cselekmények sorozata miatt, hanem a baráti pénzosztás tapasztalata miatt is. Most ez megszűnik, és elkezdődik valami új, az átláthatóságnak, a kiszámíthatóságnak, és ami legalább olyan fontos, a hatékonyságnak a korszaka.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir