KŐSZEGI ZOLTÁN

Full text search

KŐSZEGI ZOLTÁN
KŐSZEGI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttem szóló szocialista képviselő úr gondolatai után engedjék meg, hogy erős kételyemnek adjak hangot. Mégpedig a kételyem arról szól, nem hiszem, hogy a szocialista képviselők szívügyüknek tekintenék bármilyen magyar-magyar közötti kapcsolatnak az erősítését vagy a határon túli magyarságnak a támogatását. Ez a kételyem abból fakad, hogy hat évvel ezelőtt a Gyurcsány Ferenc által vezetett aljas és alantas kampány után ugyan igyekeztek ezt valamilyen módon módosítani, illetve ezen javítani, de ezek csak felületes intézkedések voltak.
Ezt a kételyemet erősíti a gyerekkori, illetve az ifjúkori élményhalmazom is, ugyanis az iskolában annak idején, akár általános, akár középiskolában minimum elhallgatták vagy letagadták az elszakított területeken élő magyarság sorsát, helyzetét, egyáltalán létét, de ha nem is tagadták, mindenképpen elhallgatták. Ezek alapján minden szocialista oldalról jövő javaslat vagy támogatás a részemre hiteltelen, és gondolom, hogy ezzel sokan így vagyunk. Persze, ezzel nem akarom elvitatni a jogukat a tekintetben, hogy ebben a témában hozzászóljanak. (Moraj az MSZP soraiban.) Azonban, tisztelt képviselőtársam, egy biztos, hogy számunkra mindig különösen fontos ügy volt a határon túli magyarok ügye, amely láthatóan kiemelt fontosságot nyert a jövő évi költségvetésben. Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy kiemelt jelentőséggel szerepel a jövő évi költségvetésben.
Hadd emlékeztessek rá, hogy a jövő évi költségvetésben 12 százalékkal, még ebben a gazdasági helyzetben is 12 százalékkal, azaz 1,3 milliárd forinttal több támogatás jut majd a határon túli magyarság támogatására. A törvényjavaslat egyes fejezeteiben összesen 12 milliárd 445 millió forint jut erre a célra. Azonban nemcsak az a fontos, hogy mennyi pénz jut egy kérdésre, illetve egy közös cél megvalósítására, hanem különösen igaz ez olyan esetekben, amikor nemzeti ügyekről van szó. Csak akkor érhetünk el sikereket, csak akkor érhet el sikereket a magyarság, és csak akkor lehet sikeres a mi összefogásunk, ha összehangolt és rendszerbe szerkesztett módon használjuk fel a rendelkezésünkre álló forrásokat. Ez nagyon fontos, hogy rendszerbe foglalt és összehangolt módon, ugyanis az, amit önök az elmúlt hat esztendőben próbáltak ezen a területen végezni, az mindenképpen változtatásra szorul, mert klientúrakialakításon túl más célt nem szolgált.
A Magyar Állandó Értekezlet összehívása, a Bethlen Gábor Alap létrehozása egy új korszak kezdetét jelenti a magyarok számára, minden magyar számára, természetesen ebben a kérdésben elsősorban a határon túl élők számára. A határon túli magyarság támogatására létrehozni kívánt új rendszer sajátja, hogy kibővíti a támogatásban részesíthetők körét, vagyis a jövőben vállalkozások is lehetnek kedvezményezettek, és a támogatás gazdasági célokra is felhasználhatóvá válik, az eddigiekkel szemben.
(12.20)
Ez a változás egy új szemléletet jelent, azt, hogy a nemzeti ügyek kormánya mindent megtesz a rendelkezésre álló pénzügyi eszközök minél hatékonyabb felhasználására, hiszen a jövőben határon túli magyar kis- és középvállalkozások is hozzájuthatnak olyan támogatásokhoz, melyek például az európai uniós pályázataikhoz az önrészt vagy a kamattámogatást biztosítják. Az Európai Unió adta lehetőségek kihasználásán keresztül sokkal többet adhatunk nemzettársainknak, ráadásul olyan módon, hogy a támogatások útján megerősödött vállalkozásaik a későbbiekben képessé tehetik őket az önerőből történő fejlesztésekre, egy jobb élet megteremtésére, és ezáltal a szülőföldön maradás esélyeit is növelik.
Mindezek alapján mi, fideszes képviselők természetesen úgy gondoljuk, hogy ez a kezdeményezés mindenképpen támogatásra érdemes. Azonban szeretnék a korábban szólókhoz még néhány észrevételt tenni. Örülök annak, hogy a parlament falai között most már van egy olyan liberális értékrendet képviselő párt is, amelyik a magyarok ügyével foglalkozik, egyáltalán ez téma számára, és nem lekezelendő ügyként kezeli. Azonban azok a felvetések, amelyeket LMP-s képviselőtársaim tettek, inkább kukacoskodások, és az ügy ellen hatnak, ezért arra kérem őket, fontolják meg mindazt, amit eddig cselekedtek és tettek, és a nemzeti összefogás jegyében támogassák ezt a törvényjavaslatot. És ugyanerre kérek mindenkit, hiszen ez egy olyan nemes ügy, amelyben csak összefogással lehetünk eredményesek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir