LUKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

LUKÁCS LÁSZLÓ
LUKÁCS LÁSZLÓ, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A kulturális és sajtóbizottság tagjai a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényjavaslattal kapcsolatosan világos előterjesztést és indoklást kaptak. Ezzel, a Szülőföld Alapot felváltó pályázati rendszerrel kiszámítható, átlátható, ellenőrizhető forrásokhoz juthatnak a határon túli nemzetépítő törekvések. A törvényjavaslat először is kibővíti a támogatottak körét, már nemcsak a szervezetek, hanem magánszemélyek is tudnak pályázni. A törvény lehetőséget teremtene arra is, hogy a határon túli kis- és középvállalkozások hozzájuthassanak az anyaországi támogatásokhoz.
Örömteli számunkra, hogy az új alap elnevezésekor a választás Bethlen Gáborra esett. Nevét, a hozzá fűződő erdélyi rendi gazdasági, társadalomszervezési aranykort minden magyar ismeri. A Bethlen Gábor Alap felváltaná a Szülőföld Alapot, általános jogutódjaként működne, és ide csoportosítanánk át a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetési keretében szereplő 12,4 milliárd forintot. Az alap fölött a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes rendelkezik, és a határon túli magyarságnak a szülőföldjén való anyagi és szellemi gyarapodását, az anyaországgal bővülő és erősödő kapcsolattartást elősegítő programok megvalósítására, pénzügyi forrás képzésére használható fel.
A törvény alapján lehetőség nyílna a Bethlen Gábor Alap javára önkéntes befizetésekre, adományokra is, állampolgárságtól és lakóhelytől, illetve telephelytől függetlenül bármely jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet és természetes személy számára. A mindenkori működőképességének megőrzése érdekében a törvényjavaslat egy minimális költségvetési támogatás kötelezettségét is előírja, azaz minden költségvetési évben legalább 1 milliárd forintra ki kellene egészíteni az alap pénzeszközeit. Az új alapból a támogatások nyilvános pályázat vagy egyéni kérelem benyújtása keretében lennének elnyerhetők, s az alap irányítását ellátó bizottság tevékenységét a Magyar Állandó Értekezlet elvi iránymutatásainak figyelembevételével lehet elvégezni.
Tisztelt Ház! A kulturális és sajtóbizottság a Bethlen Gábor Alap létrehozásáról szóló törvényjavaslatot a december 1-jén megtartott ülésén véleményezte, és az általános vitára való alkalmasságát egyhangú döntéssel támogattuk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir