POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS

Full text search

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS
POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A határon túli magyarság támogatása mindig is kiemelten fontos volt a nemzeti oldal számára, a támogatások intenzitása nem véletlenül az 1998-2002 közötti időszakban volt a legnagyobb. Nincs ez másként a 2010-es kormányváltás után sem, hiszen a nemzeti ügyek kormánya mindent megtesz azért, hogy kijavítsa az előző nyolc év kormányainak hibáit a nemzetpolitika területén is. Ennek részeként került sor a határon túli magyarság számára a kettős állampolgárság megszerzését megkönnyítő törvény elfogadására, a Magyar Állandó Értekezlet újbóli összehívására, és ezt a célt szolgálja az előttünk fekvő, a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényjavaslat is.
Többen utaltak már az elhangzott beszédekben Bethlen Gáborra, arra a fejedelemre, aki 1613 és 1629 között uralkodott. Az akkori korszak is sokban hasonlít a mai korra, hiszen a korábbi anarchia után Bethlen Gábor rendet, európai módon működő, korszerű államot épített ki Erdélyben. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy nemcsak a XVII. század, hanem a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb államférfiúja volt.
Az új javaslat számos előnye közül szeretném kiemelni, hogy egységes rendszert alakít ki a határon túli magyarság támogatására fordítandó előirányzatokból, egy helyre csoportosítja a rendelkezésre álló mintegy 12,5 milliárd forintnyi forrást, így lehetővé téve az egy helyen való kezelést és az onnan történő felosztást. Elengedhetetlen, hogy a magyar fiatalságban oktatásuk során tudatosuljon a nemzet egysége, az együvé tartozás érzése. Ezért fontos újdonság a 2011. évi költségvetésben a szomszédos országokban lévő magyarok lakta területekre irányuló tanulmányi kirándulások támogatása.
(12.30)
Fontos, hogy ezek a tanulmányi kirándulások ne csupán egyszeri események legyenek, hanem testvériskolai kapcsolatokat, szoros barátságot eredményezzenek, hogy a hasonló korú gyerekek, fiatalok közös programokon vehessenek részt. A magyarságtudat kialakítása minél hamarabb el kell hogy kezdődjön. Öröm számomra, hogy ezt felismerve a törvényjavaslat az oktatási-nevelési támogatásra jogosultak körét kiterjeszti az óvodáskorúakra, és ezzel, illetve a támogatásnak a Bethlen Gábor Alapba történő beemelésével lehetővé teszi, hogy a magyarságtudat építése minél fiatalabb korban elkezdődhessen.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy szavazatukkal támogassák a javaslatot, hogy megvalósulhasson a határon túli magyarság támogatásának új, korszerűbb és átláthatóbb rendszere.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir