SZABÓ VILMOS

Full text search

SZABÓ VILMOS
SZABÓ VILMOS, a külügyi és határon túli magyarok bizottsága kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülésén egyik ellenzéki párt képviselője sem támogatta a törvénytervezet napirendre tűzését. Jobban mondva hadd mondjam el, ahogy miniszterelnök-helyettes úr is jelezte, két részből áll az előterjesztés. Nyilvánvalóan a kedvezménytörvény módosítása napirendre tűzhető, azzal kapcsolatosan különösebb kritikát nem fogalmaztunk meg, döntően a változások az állampolgárság megadásának könnyítésével, a honosítás megkönnyítésével kapcsolatban január 1-jétől életbe lépő és bevezetendő szabályokkal adódnak.
Nem így van ez azonban a Bethlen Gábor Alap létrehozásával. Az ellenzéki pártok képviselői abban teljesen egyetértettek, hogy indokolatlan ez a sietség a támogatási rendszer megváltoztatására. Előzetes egyeztetésekre lenne, lett volna szükség, egyeztetésekre a pártok között és az érintett, határainkon túl élő magyar közösségek legitim képviselőivel. Össze lehetne hívni a MÁÉRT szakbizottságát, amelynek a keretében a vitát le lehetne folytatni. Jól érzékelhető a kapkodás, hiszen a költségvetés tervezetében a Szülőföld Alap szerepel, és az is fog már benne maradni nyilvánvalóan.
Az egyeztetések most elmaradtak. Elmaradtak a pártok között, elmaradtak a határon túli magyar közösségek képviselőivel. Abban is egyetértés volt, hogy az előterjesztést a beterjesztett formájában nem tartjuk megfelelően, különösen is az irányítás erőteljes centralizációja miatt. Ez a bizonyos irányító testület, a háromfős bizottság dönthet ezen törvényjavaslat elfogadása után szinte minden kérdésről. Az ő döntésükön múlik a kollégiumok kinevezése, elnökük meghatározása, az ő döntésükön múlik a pályázatok odaítélhetőségének, a támogatási összeg mértékének a meghatározása is.
Nyilvánvalóan nem volt egyetértés az ellenzéki pártok között a Szülőföld Alap megítélésében. A Magyar Szocialista Párt nem ért egyet azzal az állásponttal, amelyet a Bethlen Gábor Alapról szóló törvénytervezet megfogalmaz az általános indoklásában. Azt gondoljuk, hogy aki ezt írta, az vagy nem ismeri a Szülőföld Alap tényleges működését, vagy tudatosan el is ferdíti azt.
(10.20)
Ezt bizonyítja az, hogy a beterjesztett szövegnek csaknem 100 százaléka szövegszerűen, sőt szó szerint megegyezik a Szülőföld Alap törvényi szövegével. Amiben a változtatás történt, az nyilván azokat a területeket érinti, amelyek a hatalomkoncentrációt jelentik, vagyis a lehető legkevesebb kézbe koncentrálják a pályázatok odaítélhetőségét, amely nagyban megnöveli annak a veszélyét, hogy önző pártérdekek alapján azokat lehet majd a támogatási rendszerből támogatásban részesíteni, akik az éppen kormányon lévőknek tetszenek, illetve megfelelőnek tartanak vagy támogatásra alkalmasnak ítélnek, s akiket pedig nem annak, azok nem fognak ebből részesülni.
Azt gondoljuk, hogy sokkal jobb lenne, ha az előterjesztő visszavonná az előterjesztésnek ezt a részét, a Bethlen Gábor Alap létrehozásáról szóló részét, és megmaradna csak a kedvezménytörvény módosításának az előterjesztése. Ha időt szánnánk erre és egyeztetnénk, minden bizonnyal el lehetne jutni egy olyan tervezethez, amely egy nemzetpolitikában oly nagy szükséget, a konszenzus igényét erősítené, és talán meg is találnánk olyan megoldást, amely leginkább azokat szolgálná, akiknek támogatására ez a támogatási rendszer létrejött, és szolgálni kívánja ezután is a határon túl élő magyar közösségeket.
Ez kisebbségi vélemény, tehát nem támogatja az általános vitára való alkalmasságot.
Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir