SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik, mint ahogy korábban is sokszor elmondta, cselekedeteiben is bizonyította, továbbra is azt tartja helyesnek és jónak, ha a kormányzatot minden jó, minden előremutató, minden valódi változásban - ha nem is radikális, de legalább lényeges változásban -, előremutató nemzetpolitikai törekvéseiben támogatni fogja.
Amikor ennek a törvényjavaslatnak a véleményezésére készültünk, nekünk is az volt az elvi hozzáállásunk ehhez a javaslathoz, hogy a kormány, mint ahogy számos más területen az elmúlt hónapokban, ezen a területen is rendet szeretne rakni, szeretné ezeknek a pénzeknek az elköltését átláthatóbbá tenni, jobban megjeleníteni a határon túli magyarság irányába viselt kormányzati felelősséget.
Mivel önök korábban elneveztek már egy magyar emberi jogokat védő alapítványt Tom Lantosról, egy kicsit megijedtünk, amikor a névválasztásról beszélgettünk, hogy egy emelkedő, gyarapodó nemzet támogatását szolgáló alapítvány majd esetleg, mondjuk, Dobzse László nevét fogja viselni, de megnyugodva tapasztaltuk, hogy nem követték a korábbi gyakorlatot Tom Lantossal. Valóban szerencsés és jó a névválasztás, ezt mi magunk is így gondoljuk.
De beszéljünk akkor a lényegesebb elemekről! Összességében mi az, amit el kívánunk mondani a törvényjavaslathoz? Összességében értékeljük és támogatjuk a szándékot, mint elmondtam. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy az önök jó szándékához nem föltétlen a legjobb megvalósítási ötletek párosulnak. Engedjék meg, hogy két részre osszam a mondanivalómat. Nyolc-kilenc módosító javaslatot nyújtottunk, illetve nyújtunk be ehhez a javaslathoz, és majd ezek sorsától tesszük függővé végleges álláspontunkat a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényjavaslat kapcsán.
Hadd vegyem akkor kétfelé, és engedjék meg, hogy az egyszerűség kedvéért kezdjem azokkal az elemekkel, amiket üdvözlünk, vagy legalábbis üdvözlünk, de van hozzátennivalónk, és majd aztán a végén beszélek a kritikáról, kritikai észrevételeinkről, javaslatainkról.
Eddig hogyan nézett ki a határon túli magyarok támogatási rendszere? És akkor itt most hadd helyezkedjek kényelmesen Szabó és Harrach képviselőtársam közé, mert Szabó képviselő úr valóban a védhetetlent védte, azonban az önök javaslata azért messze nem támadhatatlan, ezt szögezzük le. Eddig három kuratórium döntött a Szülőföld Alapon belül a határon túli magyarságnak juttatandó költségvetési támogatásokról. Ezek a kuratóriumok a határon túli magyar pártok és civil szervezetek - ezt szeretném hangsúlyozni: és civil szervezetek - együttműködésével készítették el a javaslataikat, amelyeket többé-kevésbé elfogadott az ezt végső soron aláíró miniszter. Itt most azt látjuk, hogy van egy egységes alap, amelybe nemcsak a Szülőföld Alap támogatásai, forrásai kerülnek be, hanem idekerülnek a korábban a minisztériumok, különböző főosztályok, alosztályok, és nem tudom, milyen háttérintézmények között szétforgácsolódott, határon túli célokra szánt kormányzati források. Ez mindenképpen jó, támogatandó.
Mi ennél kicsit továbbmentünk volna, mi egy külön nemzetpolitikai minisztérium felállítását kezdeményeztük még annak idején a programunkban, pont azért, mert azt láttuk, hogy lehetetlen állapot az, hogy ezek a pénzek így szét vannak forgácsolódva, egyrészt nem átlátható, másrészt pedig egyáltalán nem ellenőrizhető, és számos olyan esetről van, ha nem is tudomásunk, de legalább információnk és félinformációnk, hogy hogyan tudtak megjelenni ugyanazon projektre elköltött pénzeknek az elszámolásai különböző minisztériumok különböző pályázati kereteiben. Nagyon jó, ha ezt a kérdést most helyre rakjuk.
Az önök szándéka szerint - mint ahogy elmondták - az ellenőrizhetőséget és a számonkérhetőséget is jobban fogja ez a javaslat szolgálni. Ezzel kapcsolatban viszont van azért egy-két lényegi észrevételünk. Egyrészt a korábbi években - és itt muszáj reagálnom Szabó képviselő úrra - botrányoktól volt hangos, sorozatos botrányoktól volt hangos a Szülőföld Alap működési gyakorlata, ezeknek a kis része jutott el egyébként Magyarországra, ezt szeretném hozzátenni. A határon túli sajtó élénken foglalkozott azokkal a témákkal, hogy milyen szervezetek milyen összegeket kaptak meg, és azokat hogyan költötték el, és hogyan gazdálkodtak.
Én kigyűjtöttem egy-két ilyen kis vidám történetet magamnak ezzel kapcsolatban, nem kívánom önöket ezzel különösebben fárasztani, de azért általánosságban egy-két dolgot mégis hadd ragadjak ki. A korábbi bírálati gyakorlatban az egyik régió kurátora feleségének a szervezete kapott sokmilliós támogatást, amelyekkel utána nem számolt el; az egyik határon túli magyar régió MSZP által igencsak preferált alelnökének az újságíró-szervezete tüntetett el 15-20 millió forintot minden évben különösebb ellenőrzés nélkül. És itt kell megemlíteni… Illetve nem itt kell megemlíteni, bocsánat, ezt majd eggyel odébb említem meg. Szóval elvileg az önök törekvése az, hogy ezt a klientúraépítést és ezeknek a pénzeknek a szakszerűtlen felhasználását visszaszorítják. Ezt mi elviekben tudjuk támogatni.
Szerepel a javaslatban, és az indoklásban elhangzott a külügyi bizottság ülésén is, hogy jobban ellenőrizhetővé válnak a nevelési-oktatási támogatások. Nagy örömmel hallgatom. Én magam több alkalommal itt a parlamentben önök előtt felhívtam már erre a figyelmet. Lehetetlen állapot az, hogy a szülők szemrebbenés nélkül felveszik a 20 ezer forintos oktatási támogatást, majd szintén szemrebbenés nélkül beíratják a többségi nyelvű iskolába a gyermekeiket. Ez a pénz nyilván nem ezt a célt szolgálja. Itt, bár konkrét garanciákat nem látunk ebben a javaslatban, hogy ez hogyan válik ellenőrizhetővé, de ha a szándék megjelent, azt már nyilván mindenképpen üdvözöljük, és majd akkor ellenőrizzük önöket, hogy valóban jól ellenőrzik-e ezeket az ellenőrzéseket.
Itt szeretnék megemlíteni még egy dolgot. Bár nem konkrétan ide kapcsolódik, de nagyon fontosnak tartom az oktatási-nevelési támogatások kapcsán elmondani azt, hogy amikor ezek a támogatások létrejöttek, egyedül Szlovákia volt az, aki nem engedte ezt a pénzt eljuttatni az ottani magyar családokhoz, magyar gyermekekhez, hanem erre létrehoztak egy alapítványt a Felvidéken, és azon keresztül, illetve a pedagógusszövetségeken keresztül tud ez a pénz most a gyermekekhez, kicsit kicselezve ezt a szlovák ellenállást, eljutni.
Ezzel két probléma van. Egyrészt az, hogy úgy gondoljuk, efölött eljárt az idő, úgyhogy innen is szeretném kérni miniszterelnök-helyettes urat, hogy szíveskedjen esetleg elgondolkodni azon, hogy tekintve, hogy ott is volt egy kormányváltás, itt is volt egy, nem lenne-e érdemes kipuhatolni a szlovák félnél, és esetleg tárgyalásokat kezdeményezni azzal kapcsolatban, hogy vizsgálják felül a tíz évvel korábbi álláspontjukat, és tegyék lehetővé ezeknek a támogatási összegeknek közvetlenül a családokhoz és a gyermekekhez való eljutását.
(11.10)
Ezzel pedig a másik nagy probléma - és itt azután az ellenőrzéssel valóban komoly problémák vannak -, erre már sokszor utaltam, ezeken az alapítványokon és a szülői munkaközösségeken keresztül sok esetben egyáltalán nem a gyermekek érdekei szerint történik ezeknek az összegeknek a felhasználása, hanem számos, nagyon határozott és nagyon konkrét sztorit tudunk arról a városra, szervezetre és vállalkozó apukára, anyukára lebontva, amikor a pedagógusszervezetben részt vevő vállalkozók a saját raktáraikat ürítik ki, és számolnak el lehetetlen áron ebből az oktatás-nevelési támogatásból a gyermekek számára juttatott eszközöket, taneszközöket, ruhákat vagy egyebeket. Erre itt külön fel szeretném hívni az önök figyelmét, ezzel kapcsolatban továbbra is oda fogok figyelni, és kérem önöket, járjanak el szigorúan ebben a kérdésben. Ismét kérem a miniszterelnök-helyettes urat, szíveskedjen megfontolni ennek az egész szlovákiai rendszernek a felülvizsgálását.
Nagyon örülünk annak, hogy ezeknek a forrásoknak egy alapba kerülésével a költségvetést, illetve a minisztériumokat érintő esetleges zárolások nem fogják ezeket az alapokat érinteni. Az a pénz, ami ide bekerül, akkor nyilván innentől kezdve csak a költségvetési törvény módosításával csökkenthető vagy vonható el. Az elmúlt években számos alkalommal én magam az ifjúsági szférára láttam rá jobban, de más területen is, ahol zárolás vagy valamilyen költségmegtakarítási intézkedések történtek a költségvetésben, akkor ezek a források is azonnal le lettek nyesve, futó projektekre, jól működő szervezetek támogatására a határon túlra nem jutott pénz, adott esetben olyan pályázatokra sem, amelyek már folyamatban voltak, s az azt elnyerők ezekre az összegekre számítottak. Ez szintén jó és szintén támogatandó.
Szintén jó és támogatandó az, hogy a kis- és középvállalkozások támogatása bekerült ebbe az alapba. Mi, magyarok, ugye, abban a sajátságos helyzetben vagyunk, hogy bárhol kilépünk, vagy szinte bárhol kilépünk az ország határain, akkor mindenhol magyar falvakba, magyar városokba érkezünk. A mai napig nem lettek jól kihasználva azok a lehetőségek, amelyek a határ menti együttműködésekben, európai uniós pályázatba csomagolt magyar-magyar együttműködésben rejlettek volna. Ilyen uniós pályázatokhoz önrészt, illetve kamattámogatást kaphatnak a vállalkozók. Ez szintén jó és helyes, itt azonban ismét az ellenőrzésre és annak a hatékonyságára szeretném felhívni az önök figyelmét.
Úgy fogalmaz a javaslat - bocsánat, nem írtam ki pontosan, de ez a lényege -, hogy nem kaphat támogatást párt, illetve politikai tevékenységet végző szervezet, azonban élnék egy apró módosítással, nem azért, mert nem bíznánk önökben, hanem azért, mert jobban örülnénk, ha ez azért pontosan le lenne fektetve, hogy mit értünk mi politikai tevékenységet folytató szervezet alatt, nehogy azután majd azon kelljen vitatkoznunk, hogy valamelyik szervezetet valóban jogosan diszkriminálták-e vagy nem. Itt azt javasoljuk, hogy a MÁÉRT-tagságra vonatkozó kritériumokat alkalmazzuk, és ne politikai tevékenységet folytató szervezetről beszéljünk, hanem olyan szervezetről vagy annak tisztségviselőjéről, amely a parlamenti, tartományi vagy uniós választáson jelöltet állított, így akkor egyértelmű, hogy ki az, aki nem pályázhat ezekre a támogatásokra.
Végső soron még egy utolsó dicsérő szó, azután majd egy picit mindjárt hangulatot váltok, az pedig a diaszpóra támogatására vonatkozik. Ezt mi régóta hiányoltuk, hangsúlyos szerepet kapott a Jobbik programjában - az önök, illetve bármely más parlamenti párt programjával ellentétben - az, hogy az emigrációban élő magyarságnak valamilyen formában magyar költségvetési támogatásokat kell nyújtani. A Szülőföld Alap, már csak a nevéből és szándékából adódóan sem teremtette meg ezt a lehetőséget, a Kárpát-medencére koncentrált. Ezt nyilván jól és helyesen tette, de nem tette jól és helyesen, hogy figyelmen kívül hagyta azt, hogy a nemzetünkhöz tartozó százezrek, milliók sokszor, sok esetben még egy tömbben, identitásukat, kultúrájukat őrizve élnek Nyugat-Európában vagy a tengerentúl. Örülünk, hogy az ő számukra jutni fog forrás.
S akkor engedjenek meg néhány kritikai észrevételt és javaslatot, ami viszont némileg problémássá teszi, legalábbis a jelen esetben számunkra azt, hogy a törvényjavaslatot összességében támogassuk. Szó volt már itt a sürgősség kérdéséről, ebbe nem szeretnék különösebben belemenni, de azt azért valóban méltatlannak tartom, miniszterelnök-helyettes úr és tisztelt kormánypárt, hogy egy darab munkanapunk volt egy ilyen jelentőségű törvény áttanulmányozására, értem ezalatt a bizottsági ülésre való felkészülést. Önök azért teljes egészében… - most nem értek egyet önnel, Szabó képviselő úr, hogy itt teljesen át van emelve a Szülőföld Alap, meg ugyanaz a koncepció. Egyáltalán nem ugyanaz a koncepció.
A koncepció elvileg jó, de az, hogy önök át akarják alakítani a teljes határon túli magyar támogatási rendszert, és erre mondjuk az ellenzéknek… - az önök képviselői nem olvasták el a javaslatot, ez azért elég egyértelműen kiderült a bizottsági ülésen, meg miért is tették volna, nyilván támogatták, nekünk azonban ezzel dolgoznunk kellett volna, de ez méltatlanul rövid idő volt, ezért nem támogattuk akkor az általános vitára bocsátását, a sürgősségi javaslatban tárgyalását pedig azért nem támogattuk, mert hiába tért itt ki rá Balla képviselő úr, hiába tért itt ki rá ön is, miniszterelnök-helyettes úr, nem tudták megindokolni, hogy mi volt annyira sürgős ebben a törvényjavaslatban.
Itt még szeretném megemlíteni, hiszen itt a parlament ülésén is, a bizottság ülésén is elmondtam azt, amikor korábban olyan javaslatokat tárgyaltunk, amelyek a határon túli magyarságot érintették, vagy a kettős állampolgárság bevezetéséből adódó kormányzati kötelezettségeket érintették, több alkalommal kértem, és korábban még konstruktívak voltunk egyébként Németh államtitkár úrral szemben is, hogy legyenek kedvesek már időben elkezdeni ezt a munkát, ne kelljen állandóan kapkodni, sürgősséggel beterjeszteni, sürgősséggel átpasszírozni, mindenféle érdemi egyeztetést nélkülözni. Egy kicsit itt is ezt láttuk.
Azért az anyagban van számos pontatlanság, slendriánság, csak egyet hadd emeljek ki, mert nem akartam mindegyikkel foglalkozni. Az anyag úgy fogalmaz, hogy a kinevezett kuratóriumnak nem lehet tagja a MÁÉRT tagja. A MÁÉRT-nak jogi szervezetek a tagjai nyilvánvalóan, erre már be is adtunk egy javaslatot, ezt majd szíveskedjenek megfontolni, hogy a MÁÉRT tevékenységében részt vevő személy vagy az ő közeli hozzátartozója.
Nemcsak hogy a határon túliakkal nem volt egyeztetés; volt egyeztetés. Hadd idézzem önöknek, azért számomra egy kicsit döbbenetesek voltak Ulicsák miniszteri biztos úrnak a bizottság ülésén elmondott szavai, aki erre a kérdésünkre, amit mind Szabó képviselőtársam, mind én feltettünk, hogy most egyáltalán mit tudnak a határon túli magyarok képviselői erről a javaslatról, akkor konkrétan a következő hangzott el, ami engem azért megdöbbentett: “Egyébként a MÁÉRT-en, nyilván, mivel nem volt napirend, én folyosói beszélgetéseken tudtam egyeztetni a határon túli szervezetekkel.” Ne haragudjanak, ez méltatlan, ilyen a világon nincsen! Akkor inkább ne egyeztettek volna a folyosói beszélgetéseken sem! Önök a folyosói beszélgetéseken kívánják ezt a kérdést leegyeztetni.
Folyamatosan hivatkoznak a MÁÉRT-ra, úgy, hogy teljesen homályos ebben a törvényjavaslatban, hogy a MÁÉRT tagszervezetei vagy azok a bizottságok, amelyeket a MÁÉRT-ban létre kívánnak hozni, amelyekről egyébként csak ennyi hangzott el a múltkori ülésen, hogy létre lesznek hozva, semmi több, azok majd hogyan fognak ebben az előkészítési folyamatban részt venni, hogyan fognak majd a miniszterelnök-helyettes úr által vagy az általa is kinevezett kuratórium vagy tanács számára majd véleményekkel szolgálni. Ugye, itt a MÁÉRT iránymutatása szerepel, ezt mi magunk is kritizáltuk, így van, a másik két ellenzéki párthoz hasonlóan, hogy a MÁÉRT-ülésen hiába hangzott el ezzel ellentétesen az egyik fideszes képviselőtársam szájából, a MÁÉRT ülésén erről a kérdésről nem volt szó. Önök nem mondták azt egyébként egy jól előkészített konferencián - ezt hozzáteszem, nagyon sok jó gondolat elhangzott -, de ennek ellenére önök nem beszéltek arról, hogy ezt az egész támogatási rendszert át akarják alakítani, és adott esetben egyébként másképp fognak majd súlyozni a határon túli szervezetek és a határon túli pártok között, mert itt erről is szó van.
Ugye, hogyan néz ki ennek az alapnak a vezetősége? Elhangzott az, hogy eddig egyszemélyi miniszteri felelősség volt, most hárman fognak erről dönteni. Örülök, miniszterelnök-helyettes úr, hogy végre valamilyen nyugvópontra jutott az a kérdés, hogy most a kormányon belül mégis ki az, aki a határon túli ügyeket felügyeli. Elvileg ez az ön feladatköre, ezt nagy lelkesedéssel és elkötelezettséggel is végzi, miközben önnek van egy államtitkára, aki nem az ön államtitkára, mert egy másik minisztériumban van, illetve annak a minisztériumnak van egy másik államtitkára, aki azért ebben a kérdésben szintén hallatja a hangját, ugye, bekerült ebbe a tanácsba is, illetve itt van még mellé Németh Zsolt, aki a Külügyminisztérium államtitkáraként a mai napig sem tud ettől a kérdéstől elköszönni. Talán itt valami nyugvópontot láthatunk akkor ebben, hogy önök hárman fogják majd akkor itt a pénzeket osztani és a döntéseket hozni. Ez talán az eddigi kormányzati kommunikációs problémákon majd javítani fog.
Nem világos számunkra, hogy az a 9 fős testület, amit önök kineveznek - mert egyébként ez nem szerepel a javaslatban -, milyen szempontok szerint kerül majd kinevezésre, és konkrétan kik lehetnek azok, akik azt a végleges előkészítést vagy azt a végleges javaslatot meg fogják fogalmazni, amire önök majd rábólinthatnak. Nagyon jó, még egyszer mondom, hogy ez egy helyen van, hiszen korábban ezeknek a pénzeknek az elköltése sokszor egyszemélyi felelősséghez volt kötve, miniszteri, államtitkári és egyéb hatáskörökbe utalva, és emellett volt a Szülőföld Alap. Itt most van egy egységes jó, és ez rendben van, de az, hogy ezek kik lesznek és milyen szempontok szerint - fogy az időm -, azt nem tudjuk pontosan.
Üdvözöljük azt, hogy van egy jó szándékú centralizációs központosítás, ami az ellenőrzést és a számonkérhetőséget szolgálja, csak megint azt látjuk, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy nagyon jó a szándék, csak rossz a kivitelezés ebben a formában, legalábbis hogyha nem előlegezzük meg ezzel kapcsolatban a bizalmat, és egyelőre még hadd ne előlegezzek meg bizalmat.
(11.20)
Számos olyan javaslat volt az elmúlt fél évben, hozzányúltak számos olyan területhez, ahol szükség volt a rendrakásra, aztán mégis valahogy mindenhol egy ésszerűtlen kormányzati koncentráció réme bontakozott ki előttünk, legyen szó akár a nemzeti civil alapprogram megszüntetéséről, a kisebbségi közalapítványok megszüntetéséről vagy arról, ahogy önök a médiához hozzányúltak, és a saját embereiket beültették - szigorúan és kizárólag - a médiatanácsokba.
Bízunk benne, és szeretnénk benne hinni, miniszterelnök-helyettes úr, hogy itt nem erről lesz szó. Egyelőre hadd legyünk azért bizalmatlanok, és majd amikor az első pályázati bírálások meg fognak majd történni, azt ugyanolyan kritikai szemmel fogjuk ellenőrizni és monitoringozni, mint ahogy azt megtettük a mostani, az önök regnálása alatt történt szülőföldalapos pályázatok bírálása tekintetében; ahol - sajnos el kell hogy mondjam - ugyanazokat az elveket látjuk érvényesülni, tisztelt képviselőtársaim, mint amit a szocialisták csináltak, csak önök fordítottak 180 fokot a szervezetek támogatásán. Nagyon szépen kirajzolódik, hogy melyik határon túli magyar régióban mely pártokhoz, mely magánszemélyekhez meg politikusokhoz köthető szervezeteket stafírozták ki elképesztő módon, és hogyan ejtették korábban jól működő szervezetek támogatását csak azért, mert valamilyen szempontból úgymond a másik politikai oldalhoz tartoznak.
Ne kövessék ezt az utat a továbbiakban, miniszterelnök-helyettes úr, azt szeretném öntől kérni. Ha önök valóban ezeket a pénzeket átláthatóan, ellenőrizhetően és igazságosan szeretnék majd elkölteni, akkor próbáljanak ezeken a pártpolitikai szempontokon felülemelkedni.
Csak egyetlen példát hadd ragadjak ki; ezt sokszor elmondtam, de ceterum censeo még egyszer: az első szülőföldalapos pályázat bírálásakor, ami az önök kormányzása alatt történt, az annak idején szebb jövőket látott és valóban értékes viták helyszínéül szolgáló, mára azonban egy fideszes házi rendezvénnyé silányult tusványosi szabadegyetemet stafíroztak ki 4,5 millió forinttal, miközben egy ehhez hasonló méretű, szintén határon túli és magyarországi magyar fiataloknak tábort szervező - és oda egyébként Kövér László is ellátogatott - erdélyi magyar ifjak táborának pedig egyetlen fillért sem adtak. Ezeket az igazságtalanságokat próbáljuk elkerülni. A szocialista kormányzat az elmúlt 8 évben elég sok ilyet elkövetett, kérem önöket, hogy ne így járjanak majd el a következő években.
Egyetlenegy… - nem, semmi, nincs már időm. Nem baj, akkor majd a részletes vitában elmondom még ezzel kapcsolatban a javaslataimat. Tehát összességében a szándékot tudjuk támogatni, kérem önöket, hogy a módosító javaslatainkat, illetve a most elhangzottakat szíveskedjenek majd megfontolni, és amennyiben úgy látjuk, hogy konkretizálásra és pontosításra kerülnek az általunk problémásnak tartott részek, az alapján fogjuk majd a végleges döntésünket a törvény támogatása kapcsán meghozni.
Köszönöm szépen a türelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir