ÁGH PÉTER

Full text search

ÁGH PÉTER
ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Tisztelt Országgyűlés! Amikor a parlamentbe kerültünk, akkor mindannyian azzal a szándékkal fogtunk a munkánkhoz, hogy valami jót, valami maradandót tegyünk. A nemzetpolitikában különösen fontos, hogy tevékenységünk sikeres legyen, hiszen az elmúlt években mostohagyermekként voltak kezelve a határon túli magyarok, pedig ők is ugyanolyan magyarok, mint mi, nekik azonban kisebbségben kell naponta megmaradniuk identitásukban. Amíg számunkra ez természetes, addig a Vajdaságban, Erdélyben, a Kárpátalján és a Felvidéken, valamint a Kárpát-medence minden más régiójában hétről hétre, évről évre tenni kell ezért a magánéletben és a közéletben egyaránt. A nemzeti együttműködés kormánya célként fogalmazta meg, hogy segíteni kívánja őket. Ennek eredményeit már eddig is láthattuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, kijelenthetjük, hogy nemzetpolitikában az elmúlt 8 hónap alatt többet tett az ország vezetése, mint amennyit elődei 8 év alatt. Ezen azonban nem tudunk meglepődni, hiszen emlékezzünk arra, hogy 2004-ben az akkori kormánypárti politikusok a kettős állampolgárság kampányában olyan üzeneteket fogalmaztak meg, melyek azt sugallták, hogy a kisebbségben élő nemzettársaink nem mások, mint idegen állampolgárok, akik a magyar állam által nyújtott lehetőségeket akarják kihasználni. Ezt a csorbát küszöböltük ki azzal, hogy elfogadtuk az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvényt. Azonban itt nem állt meg az Országgyűlés többsége és a kormány, partnerként viszonyultak a határon túli magyar szervezetekhez. Ennek tudható be, hogy hosszú évek után ismét összehívták a Magyar Állandó Értekezletet. Ezzel az elhanyagolt magyar-magyar kapcsolatokat az egymás iránti felelősségvállalás váltotta fel.
Az összetartozás-tudat erősítése érdekében büszkék vagyunk arra a kezdeményezésre is, amely arra irányul, hogy az iskolák határon túli magyar területekre tudjanak osztálykirándulásokat szervezni. Büszkék, hiszen a Fidesz ifjúsági társszervezete, a Fidelitas már 2005-ben kezdeményezte ezt. A program hozzájárulhat ahhoz, hogy a Kárpát-medence ne csupán térkép legyen a fiatalok fejében, hanem élő kapcsolatokat, emlékeket, élményeket jelentsen.
(13.10)
Tisztelt Ház! Most ismét egy előremutató kezdeményezésről tárgyalunk, a Bethlen Gábor Alapról. Az indítvány a határon túli magyarságnak a szülőföldön való anyagi és szellemi gyarapodását, az anyaországgal bővülő és erősödő kapcsolattartást elősegítő programok megvalósítására, pénzügyi forrás képzésére és felhasználási céljaira tesz javaslatot. Teszi ezt azért, mert a jelenlegi rendszer nem alkalmas arra, hogy ez a cél hatékonyan és maradéktalanul megvalósuljon.
A javaslat előnyeiről az elmúlt felszólalásokban már sokat hallhattunk. Én itt azt szeretném üdvözölni, hogy az indítvány rögzíti, hogy indokolt az oktatás-nevelési támogatás kiterjesztése az óvodásokra is, mivel a gyermekek további iskoláztatását sokszor a legelső döntés határozza meg. Ez a javaslat az identitás megőrzését szolgálja, hiszen ez az egyik legfontosabb feladatunk. A magyarságtudat megőrzése, a demográfiai válság kezelése ugyanis közös nemzeti ügy.
Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzeti együttműködés kormánya az egyszerűsített honosítási eljárással, a MÁÉRT működtetésével, a határon túli osztálykirándulásokkal és most a Bethlen Gábor Alappal azt üzeni, hogy nem mond le egyetlen magyarról sem. Éljenek bárhol, számíthatnak az anyaországra, hiszen összetartozunk.
Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir