DR. BRAUN MÁRTON

Full text search

DR. BRAUN MÁRTON
DR. BRAUN MÁRTON (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kicsit kényelmetlenül érzem magamat a Házban, hiszen egy ilyen témát, mint a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényjavaslat, úgy érzem, egy kicsit méltatlan, ideges és ingerült vita övez, holott ez az a kérdés, amiben nemzeti egyetértést és együttműködést kéne mutatnunk. De talán a költségvetési sarokszámok elfogadása hozzájárul ahhoz, hogy kicsit lenyugodjanak a kedélyek, és építőbb jellegű vitát tudjunk folytatni.
Tisztelt Miniszter Úr! Miniszterelnök-helyettes Úr! A Bethlen Gábor Alap létrehozásához és annak névválasztásához szeretnék gratulálni, hiszen a mellettem ülő Potápi Árpád képviselő úr is elmondta, hogy Bethlen Gábor volt az a személy, aki nemcsak államférfiként, hanem gazdaságpolitikusként is említésre méltó, és tevékenységével nagyban hozzájárult nemzeti büszkeségünkhöz.
Ezzel kapcsolatban szeretnék ahhoz a részhez hozzászólni, amit miniszter úr is említett, hogy a Bethlen Gábor Alap nemcsak egy kulturális, oktatási, érzelmi együvé tartozás támogatására szolgál, hanem igenis gazdaságpolitikai jelentősége is van, hiszen ez lehet az az eszköz, amely a választási programunkban is meghirdetett Kárpát-medencei gazdasági együttműködési régiónak az egyik hatékony támogatási formája lehet.
Ezzel kapcsolatban szeretném fölhívni miniszterelnök-helyettes úr figyelmét, hogy érdemes a Bethlen Gábor Alapban álló forrásokat az egyébként meglévő európai uniós forrásokhoz kapcsolni, és itt ne csak a saját forrásainkra gondoljunk, hiszen a mellettünk lévő, szomszédos országokban hasonló források nyíltak meg, és azokhoz is érdemes társítanunk ezeket az összegeket, illetve ezeket a forrásokat.
Hadd hívjam még föl a figyelmét önnek arra, hogy számos olyan program van, amelyik eleve a határ menti együttműködéséket segíti. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezeket támogassuk és erősítsük a Bethlen Gábor Alapból, hiszen ezek a programok kimondottan a határ menti együttműködésre, illetőleg a határ menti vállalkozások együttműködésére épülnek.
Nagyon fontosnak tartom, hogy az alap - amint elhangzott a Fidesz vezérszónokától, Balla Mihálytól is - átlátható, elszámolható. Fontosnak tartanám, hogy ne csak átlátható, elszámolható, hanem kiszámítható legyen, számolni lehessen vele minden évben. Arra kérem a képviselőtársaimat, hogy minden évben gondoljunk arra, hogy ezt az alapot fel kell tölteni a költségvetési viták során, illetőleg a költségvetésből, hogy minden évben új és új programokat tudjunk indítani.
Én is szeretném a tisztelt Házat arra biztatni, hogy támogassa ezt az előterjesztést, és arra szeretném kérni önöket, hogy ezt egy jobb hangulatban együttműködve tegyük meg, hiszen ez egy olyan cél, ami mellett, azt hiszem, valamennyien kiállhatunk, és deklaráltan támogathatjuk. Úgyhogy további jó vitát kívánok önöknek.
Ha megengedi a miniszterelnök-helyettes úr, hadd említsem meg, hogy csütörtökön lesz egy olyan programnak a záró konferenciája, amely a turisztikai desztinációk együttműködését támogatná a szlovák-magyar határ mellett. Kilenc magyar és szlovák civil szervezet hozta ezt létre, a záró konferenciája csütörtökön lesz, a HUSK magyar-szlovák együttműködés keretében. Szeretettel meghívnám erre miniszterelnök-helyettes urat.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir