DR. ÁNGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF
DR. ÁNGYÁN JÓZSEF vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Volner Képviselő Úr! Azt hiszem, teljes mértékű az egyetértés abban, hogy a magyar földet meg kell védenünk. Maga Orbán Viktor miniszterelnök úr jelentette ki, hogy amíg ő miniszterelnök lesz Magyarországon, addig nem jutnak hozzá mások a magyar földhöz, csak a magyar gazdák és a magyar közösségek.
Ez nem csak egy kijelentés. Három eszközhöz nyúlhatunk ennek érdekében, és az első kettő már a kezünkben van. Az egyik a moratóriumhosszabbítás. Erőteljes tárgyalásokat folytatunk az európai tagállamokkal, és egyelőre úgy tűnik, jó esélyünk van arra, hogy három év haladékot kapunk. Ez a három év nem arra való, hogy megoldja a fő problémánkat, hanem arra, hogy rendezzük a belső birtokviszonyainkat, azokat a problémákat, amelyek miatt nem lehet kitenni ilyen állapotba a magyar földet annak a tőkének, amiről ön is beszélt. Ez el fog dőlni valamikor az év végén vagy januárban.
Közben a második eszközön dolgozunk, és ez a földtörvény módosítása. Az európai gyakorlat többféle a tekintetben, hogy ki-ki hogyan védi meg a saját földjét. Lehet az az elképzelés is, amit ön említett, hogy az alkotmányban rögzítjük. Az olasz alkotmányban ez benne van, de egyedül Olaszországban van olyan alkotmány, amelyben a földkérdés szerepel. Amikor a lehetőségeket mérlegeltük, nálunk is felmerült, hogy az alkotmányban rögzítsük a nemzeti földvagyon megőrzését. A többség viszont ezt úgy teszi meg, hogy a saját földtörvényét, a jogi környezetét, a nemzeti szabályozását úgy alakítja át, hogy miközben elvileg lehetséges hozzájutni a földhöz, gyakorlatilag nincs rá lehetőség. Mi sem mondunk mást - és a földtörvénynek egy ilyen irányú előkészítése zajlik -, hogy ha mégsem tudnánk a moratóriumot meghosszabbítani, akkor legyen saját védelmi mechanizmusunk. Szóval, egy olyan földtörvény-előkészítés zajlik, aminek az a mondandója, hogy ugyanolyan eséllyel tudjon a magyar gazda Franciaországban földhöz jutni, mint amilyen esélye a francia gazdának van Magyarországon földhöz jutni.
És a végső eszköz lehet az alkotmány, amiről a továbbiakban is vita folyik. Szeretném hangsúlyozni, hogy vannak olyan nemzeti eszközeink, amelyekkel meg fogjuk védeni a földet. Örülök, hogy e tekintetben nemzeti egység alakul ki, mert valóban összefogás kell ahhoz, hogy a magyar földet meg tudjuk védeni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir