DR. BOKROS LAJOS

Full text search

DR. BOKROS LAJOS
DR. BOKROS LAJOS (Európai Parlament magyarországi képviselője): Köszönöm szépen. A költségvetés a gazdaságpolitika hű tükörképe. A 2011-es költségvetési tervezet jól mutatja, hogy az új kormány nem ismeri az európai gazdaság valódi helyzetét, a hazai gazdaság belső mozgatórugóit, de még a felelős költségvetési politika széles körben elfogadott alapszabályait sem.
Az euróövezet válsága szemünk előtt mélyül napról napra. Felelőtlenség kijelenteni, ahogy a törvényjavaslat általános indoklása teszi, hogy a világgazdasági válság negatív hatásai 2011-ben kifutnak. Minden józan előrejelzés szerint a válság elhúzódik, ezért tesznek mind Európában, mind Amerikában kétségbeesett lépéseket a további visszaesés elkerülésére. A hazai növekedés jövőre csak akkor kúszhat 3 százalék fölé, ha gazdaságunk versenyképessége javulna. Ezt csak szerkezeti reformokkal lehet biztosítani, amiket viszont a kormány jövőre halasztott.
Másik lehetőség a befektetői bizalom növelése lenne, ezt pedig a kormány káros ellenreformok kritikus tömegével maga ássa alá. A törékeny társadalmi szolidaritás megroppantására látványosan alkalmas ellenreform a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer szétverése. Előzetes ígéreteit megszegve a kormány nem pusztán a következő 14 hónap magánbefizetéseivel tömi be a tb-nyugdíjalap hiányát, hanem legalább 500 milliárd forintot elvonni szándékozik a tagok már felhalmozott magánvagyonából is. Ráadásul ez utóbbit szintén folyó kiadásokra költi. Egyszeri bevételt tartós kiadások fedezetére fordítani fenntarthatatlan költségvetést jelez. Ezzel a kormány a magántulajdon indokolhatatlan sérelmén túlmenően a középtávú költségvetési egyensúly szétrombolásának argentínai útjára lépett.
A különadók bevezetése piac- és növekedésellenes gazdaságpolitika. A hazai bankok eddig ritka fénylő pontot jelentettek a válság sötét egén. (Moraj, derültség a kormánypártok soraiban.) Megmentésükre a magyar kormánynak egyetlen fillért sem kellett fordítani. Veszteségeiket tőkéjük terhére leírták, nyereségükből céltartalékot képeztek. Rendkívüli adót akkor szokás kivetni, ha vagy rendkívüli profit keletkezik, vagy a bankok megmentése az adófizetőknek rendkívül sok pénzébe kerül. Hazánkban egyik helyzet sem áll fenn. Ezzel szemben a bankrendszer méretéhez képest négyszer akkora különadó fizetésére kötelezett, mint Ausztriában.
Az energiaszolgáltatók, távközlési cégek és kereskedelmi láncok különadója nacionalista és szocialista gazdaságpolitika, egyértelműen a külföldi vállalatokat sújtja, de csak azokat, amelyek a marxi értelemben vett nem értéktermelő, vagyis improduktív szektorhoz tartoznak. Hogyan javítja ez a befektetők bizalmát? Dőreség azt várni, hogy ennek terhét végső soron nem a magyar fogyasztók fogják viselni.
A foglalkoztatottság aligha növekedik majd a személyi jövedelemadóból származó közterhek olyan újraelosztásával, amely kizárólag a magas jövedelműeknek kedvez. Cinikus és visszataszító családbarátnak nevezni azt a változást, amelynek eredményeképpen az átlagjövedelem háromszorosát kereső háromgyermekes családfő 100 ezer forint többlet-adókedvezményt élvezhet, miközben az alsó középosztály már nem részesül az alacsonyabb adókulcs hasznából, a szegények pedig a családi pótlék befagyasztása következtében kifejezetten rosszul járnak.
A kormány költségvetése mögött meghúzódó gazdaságpolitika élesen ellentmond a saját maga által meghirdetett céloknak is. Kiszámíthatatlan, ésszerűtlen és a piacgazdaság érzékeny törvényszerűségeit látványosan lebecsülő akarnoki gazdaságpolitikával az új uralkodó osztály örömmel öleli át a közigazgatási hatékonyságától immár megfosztott, de méretében továbbra sem csökkenő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) kövér, buta, lusta és pazarló államot.
Igaza van a miniszterelnöknek, most dől el Magyarország sorsa a következő évtizedekre. (Az elnök ismét csenget.) A jelek azonban arra engednek következtetni, hogy sorsunk máris eldőlt.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir