PICHLER IMRE LÁSZLÓ

Full text search

PICHLER IMRE LÁSZLÓ
PICHLER IMRE LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Csak egy megjegyzésem lenne az előttem szólóhoz. Azt hiszem, hogy fölszállt a köd Szekeres képviselő úr előtt, pedig volt nyolc évük, de akkor, úgy látszik, nagyon sűrű ködben járt ő.
A 2011-es költségvetés tárgyalása során az egykori tudós miniszter, oktatáspolitikus, Klebelsberg Kunó munkássága jut eszembe. E tisztelet mellett kifejezésre akarom juttatni egyúttal annak az építő és értékőrző politikának a vállalását és folytatásának szándékát, amelyet ez a híres politikus a magyar nemzet művelődéséért kifejtett.
Ez a költségvetés a talpra állás költségvetése. Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt nyolc évben kiváltképpen veszélybe került a kistelepülési iskolák, intézmények biztonságos működése. A mögöttünk lévő két kormányzati ciklus politikája mind a közoktatás, mind a felsőoktatás terén reformdemagógiával, a törvényhozás eszközeivel és miniszteri intézkedésekkel rombolta a még mindig élet- és vagyonképes magyar iskolarendszert. A nevelők, tanítók, tanárok társadalmi tekintélyének és tisztességes munkafeltételeinek aláásása történt. A kisiskolák sokaságának megszüntetése vagy erőltetett összevonása és ezáltal az oly fontos lakóhelyi és diákközösségek szétzilálása, valamint a kistelepülések végső elsorvasztása volt a cél.
2004-ben bekényszerítették az önkormányzati intézményeket társulásokba. Még ebben az évben megszervezték a társult iskolák igazgatási központjait, jó, átlagfizetés feletti fizetéssel, elvtársi egyetértésben töltötték be ezeket a munkaköröket. A központi vagy önkormányzati költségvetésekből milliókat kellett kifizetni a semmi teljesítményekre. Itt jegyzem meg, a nemzeti ügyek kormánya határozott intézkedése következtében a munka becsülete vissza lesz állítva.
Az oktatási bizottsági ülésen a szocialista képviselők azt állították, hogy ez a költségvetés feléli a jövőt. Arcátlanságnak tartom ezt kijelenteni, de tapasztaltuk, tapasztaljuk, hogy igencsak vastag bőr fedi a képüket. Hála istennek, lassan már senkit nem érdekel a “jobbító szándékú” érvelésük, mint amit tett az előbb Szekeres volt miniszter úr. Ők akarnak irányt szabni a következő évekre is, ők, akik az államháztartás helyzetét folyamatosan minden évben meghamisították. Nemcsak a 2011-es, hanem a 2012-es és a 2013-as tervezésnél is több ezer milliárd forintot kell törleszteni.
(15.40)
Szeretném hangsúlyozni, hogy ha nem kellene eleget tenni ennek a fizetési kötelezettségnek, akkor az ápolónők, orvosok, tanítók, tanárok, közalkalmazottak jövedelme jóval magasabb százalékban növekedhetne.
A nemzeti együttműködés programja kellő alapot biztosít a következő évek építkezéséhez. Az államháztartás az úgynevezett jövedelemtulajdonosok között jelentős átrendezést hajt végre 2011-ben. A háztartások, főképp a többgyermekes családok, a kis- és középvállalkozások az adórendszer reformján keresztül jelentős többletforráshoz jutnak.
Arra kérem ellenzéki képviselőtársaimat, szavazataikkal támogassák az előterjesztést. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir