DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Holnap lesz 161 éve, hogy a levert forradalom és szabadságharc tábornokai közül tizenhármat 1849. október 6-án két menetben - reggel fél 6-kor azt a kilencet, akik golyó általi halálra ítéltettek, 6 óra után pedig azokat, akik kötél általi halálra ítéltettek - kivégeztek. Mindenütt, ahol magyarok élnek - itt az országunkban, a Kárpát-medencében, de szerte a világon -, október 6-án megemlékeznek erről a napról. Nemzeti gyásznapunk, de tudnunk kell, hogy nemcsak ezen a napon, 1849. október 6-án, hanem már korábban, 1849 januárjától kezdődően egy előre elhatározott, megtervezett és intézményekben is felállított megtorló gépezet hajtotta végre a ’49-es szabadságharc terrorját. Militär Untersuchungs Kommission, Katonai Ellenőrző Bizottmány volt annak a testületnek a neve, amely döntött életről és halálról.
Érdemes azonban nemcsak a történelmi napot feleleveníteni, hanem azt is, hogy később akár Magyarország területén, akár bárhol a világban hogyan emlékeztek Aradról, az aradi vértanúkról, vagy innen, a magyar Parlamenttől néhány száz méterre kivégzett első miniszterelnökünkről, gróf Batthyány Lajosról. Érdemes feleleveníteni az idős és emigrációban élő Kossuth Lajos fonográfon megszólalt hangját, amelyet Magyarországon, az ország fővárosában, az akkor már egyesült Budapesten sokan hallgattak. Érdemes feleleveníteni, mert ezek a nemzetnek olyan pillanatai, amikor egészen különböző gondolkodású emberek, csoportok - akkor már pártok -, az akkori magyar parlament számos, egyébként heves vitákat vívó pártjai tudtak és akartak egyetérteni.
A közelmúltban is volt ilyen nap, a közelmúltban is volt ilyen időszak, ezért a tisztelt képviselő asszonyok és képviselő urak emlékezetébe idézem, hogy 2004. április 25-én hosszú évek tárgyalásai és küzdelmei után újraállítottuk Aradon, a Tűzoltó téren a szabadságszobrot. Érdemes megemlíteni azok nevét, akik ezt elkezdték, egymást követő kormányok: Antall József, Horn Gyula és Orbán Viktor kormánya, és fontos megemlíteni Medgyessy Péter miniszterelnököt és az ő kormányát, akinek a tárgyalásai révén és tárgyalásai eredményeként a szabadságszobor ismét áll.
(9.20)
És bár lehet, hogy többeknek ez nem tetszetős, mégiscsak ildomos megemlíteni, hogy ebben a folyamatban Dávid Ibolya, korábbi igazságügy-miniszter, a Magyar Demokrata Fórum elnöke jelentős szerepet játszott. Mindannyian, akik magyarnak valljuk magunkat szerte a világon, ezekre a pillanatokra október 6-a előnapján érdemes, hogyha emlékezünk.
Elnök úr, köszönöm szépen a szót. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir