TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kicsit előreszaladtunk, úgy gondolom, ezzel a napirend előtti felszólalással, hiszen alapvetően a képviselő úr a még be nem terjesztett és a kormány által nem tárgyalt 2011. évi költségvetésről és annak hatásairól próbált beszélni, és elsősorban a társadalom minden területére negatív tendenciákat vizionálni.
Én elfogadom azt, hogy ez is egy ellenzéki magatartás, hogy találgatózunk. Találgatózunk a tekintetben, hogy milyen költségvetési támogatásokat fog elvonni majd a kormány a jövő évi költségvetésében. Ehelyett a figyelmébe ajánlanám a képviselő úrnak, hogy ez a kormány egyértelműen kijelentette azt, és végre is hajtja, hogy nem fog megszorító intézkedéseket tenni a lakosság irányába. Úgy gondolom, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalások ezt nagymértékben bizonyítják, hogy ahelyett, hogy az IMF által kért megszorításokat a vállalkozások és a lakosság irányába tette volna a kormány, bankadót vezetett be, és a költségvetési hiányt így próbálja csökkenteni.
A 16 százalékos adóval kapcsolatosan szintén azt vizionálja a képviselő úr, hogy ez az országnak rossz lesz, és ez bizonyos társadalmi rétegeknek hátrányos lesz. Én azt gondolom, hogy ebben is egyértelmű a miniszter úr és a miniszterelnök úr kinyilvánítása: senki nem fog rosszabbul járni az egykulcsos adóval, senki nem fog kevesebb jövedelmet hazavinni, mi több, úgy gondolom, a csökkentett és egykulcsos adó, a 16 százalékos az ország egészének kedvező lesz.
Az oktatásra és az egészségügyre tett félmondatos megjegyzéseire nem kívánok reagálni, hiszen azt gondolom, hogy ez lehet egy ellenzéki magatartás. A parlamentnek lesz lehetősége arra, hogy végigtárgyalja majd azt, hogy az új kormánynak milyen stratégiája van az oktatás terén, hogy a vidéki iskoláknak milyen szerepet szán, és hogy az oktatásnak a reformját hogyan gondolja.
Végezetül a hajléktalanokról szólt. El nem tudom képzelni, mire alapozza azt, hogy a kormány támadást indít a hajléktalanok ellen, és karhatalmi eszközökkel próbálja a hajléktalanproblémát megoldani. Ehelyett középtávú stratégia készül a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, amely november 30-áig fog elkészülni, és ezt a kormány tárgyalni fogja, kormányhatározat fog erről készülni, és elfogadásra kerül.
A hajléktalanság problémájával kapcsolatban - ha a képviselő úr arra utalt, mert ötperces lehetősége volt felszólalni, de 2 perc 58-nál abbahagyta, tehát lett volna idő éppen kifejteni -, hogyha arra a törvényjavaslatra utal, amely szabályozza a jövőben a közterület-használatnak a rendjét, egyértelműsíti és meghatározza, hogy a közterületet valójában mire lehet használni, és amely lehetővé teszi azt, hogy az önkormányzatok, azokkal szemben, akik a közterületet nem az előírás szerint használják, tehát mondjuk, szálláshelynek, a tekintetben lehetősége nyílik szabálysértési eljárást kezdeményezni.
Úgy gondolom, hogy ez éppen azt szorgalmazza, hogy egyrészt fölhívjuk a hajléktalanságnak a társadalmi problémájára a figyelmet, másrészt pedig úgy gondoljuk, hogy a hajléktalanságra nem az a megoldás, hogy a közterületeken hagyjuk őket élni, lakni, hanem társadalmi szinten szükséges a felkarolása. Ahogy mondtam, kormányzati stratégia fog készülni, és szó nincs arról, hogy karhatalom intézkedne. Egyszerűen arról van szó, hogy az önkormányzatoknak lehetővé tesszük azt, hogy ezt a problémát, közösen persze a kormánnyal, egyszer s mindenkorra rendezzék.
Én úgy gondolom, hogy az ellenzéki képviselő úr részéről túlzottak ezek a negatív víziók, és bízom benne, hogy az őszi parlamenti ülések során a kételyeit, az önét is, de amit a társadalomban próbál kelteni, azt is el fogjuk tudni oszlatni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir