VÁGÓ GÁBOR

Full text search

VÁGÓ GÁBOR
VÁGÓ GÁBOR (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Engedjék meg, hogy pár másodpercben a témámtól függetlenül megemlékezzünk a tegnapi kolontári vörösiszap-katasztrófa áldozatairól. Szeretném kinyilvánítani az LMP nevében a részvétünket az áldozatok családjainak, és köszönetet a segítséget nyújtó embereknek és munkásoknak.
De hogy térjünk rá egy másik katasztrófára, ami talán sokkal súlyosabban fenyeget: ez az egész társadalmi berendezkedésünket fenyegeti. Kötcsén a miniszterelnök úrtól forráskivonásról hallottunk szavakat, a pontos szöveget még továbbra sem tudjuk. Pintér miniszter úrtól meghallgathattuk szegénybeszédét, amely ismét azt vetíti elő, hogy hárommillió szegény országa leszünk, és kriminalizációs eszközökkel próbálják majd megoldani a szegénységet. Hol van már a szociális népszavazás? Hol van már az, amikor a Fidesz tényleg a legszegényebbek hangján szólt? Most már a kormány a szegénység ellen karhatalmi eszközökkel és nem hosszú távú szociálpolitikával kíván fellépni.
Nemsokára megtudjuk a költségvetési számokat a szociális területre - már hogyha lesz költségvetés. Jelenleg Matolcsy minisztériumában a sajtóhírek alapján akkora káosz van, hogy már ez is megkérdőjeleződik.
De lássunk egy-két árulkodó jelet, hogy miként löki el magától a kormány a szegényeket és a középosztályt! Először a közszolgáltatások sínylik meg a gazdagoknak juttatott adókedvezményeket, a Kóka helikoptere után befizetett adó helyett ugyanúgy lehetne támogatni a valódi átalakítását a vidéki közlekedésnek, és nem látszatintézkedésekkel toldozgatni-foldozgatni. Hol van már az, hogy ütemes menetrendet vezetnek be vidéken? Erre három vonatpár jár naponta - továbbra sem használja senki.
A vidéki egészségügy is hatalmas válságban van: Félegyházán bezárták a kórházat. Hol hallunk szavakat az egészségügyi reformról? Továbbra is csak látszatintézkedések és szimbolikus politizálás folyik. Ideje elkezdeni kormányozni!
Az oktatás területén az iskolai hiányzást gyámügyi problémává silányították, amely a magántanulóknak kedvez - azok lesznek majd a szegény emberekből. Az LMP az egyéni fejlesztés, a mentorálás, az iskola és a család segítő kezét erősítené meg.
A legnagyobb probléma az, hogy a hajléktalanság kérdését esztétikai kérdésként kezelik, és karhatalmi eszközökkel oldanák meg. A kriminalizáció rúgás a földön fekvőbe. Otthonteremtésre és szociális bérlakásrendszerre van szükség. A szegénység nem rendészeti kérdés.
Köszönöm a szót. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir