DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által feltett kérdés mögött persze nagyon szomorú helyzet áll, ha azt nézzük, hogy száz szakiskolába belépő gyerekből mindössze 70 szerez szakmát, közülük pedig mindössze 20 tud rövid idő alatt tud szakmájában elhelyezkedni. Tehát itt valóban gyors és radikális változásokra van szükség, hogy valóban piacképes tudást szerezzenek mindazok, akik a szakképzési rendszerben vannak. Éppen ezért a szakképzés teljes átalakítása van napirenden, aminek egyik legfontosabb szempontja, hogy reagáljon a szakképzés a munkaerő-piaci igényekre.
Azt a kérdést teszi fel, hogy szakma vagy munkanélküliség. Azt hiszem, erre mindketten ugyanazt tudjuk válaszolni: természetesen szakma; de olyan szakma és olyan szakmai tudás, ami egyben munkalehetőséget is biztosít, amivel munkához lehet jutni. Említette a duális képzést. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy nagyon jó irány, később megfontolandó, hogy milyen további szakmákat lehet a duális képzés irányába vinni.
Kritikaként említette a tankötelezettségi korhatár csökkentését vagy vele kapcsolatos elképzeléseket. Azért mondanám, hogy a tankötelezettségi korhatár nincs szoros összefüggésben a szakmaszerzés időpontjával, a tankötelezettségi kor elérése nem arra lesz alkalom, hogy a tanuló megszabaduljon az iskolától vagy az iskola megszabaduljon a tanulótól, olyan rendszert építünk fel, amikor bármikor lehetőség nyílik arra, hogy visszatérhessenek az iskolába, és valóban olyan tudást szerezzenek, amiben el is tudnak helyezkedni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir