DR. ÁNGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF
DR. ÁNGYÁN JÓZSEF vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy idehozta a Ház elé ezt a problémát, mert valóban jelzi, hogy milyen komoly harcot kell az önrendelkezésünkért vívnunk abban a közegben, abban a világkereskedelmi közegben, amely körülvesz bennünket.
Elhatározott szándéka a kormánynak, hogy megőrizzük GM-mentességünket, olyannyira elhatározott szándéka ennek a politikai közösségnek és mondhatom azt, hogy az egész ország népének, hogy egyenesen az alaptörvényünkben rögzítettük azt a tételt, hogy genetikailag módosított szervezetektől mentes mezőgazdaságot fogunk megvalósítani, vagyis 2012. január 1-je után ez alkotmányellenes tevékenység lesz, aki ilyesmit elkövet. Ennek következtében a törvényeinket is újra kell gondoljuk, a géntechnológiai törvénytől elkezdve újra elő kell vegyük azt az országgyűlési határozatot is, amelyet ötpárti egyetértéssel hat évvel ezelőtt együtt alkottunk meg ebben a törvényhozásban.
Ami a tényeket illeti, hadd mondjam el, hogy kukoricát és szóját találtak Magyarországon, szennyezett vetőmagot, illetve elvetett területeket. A teljes elvetett terület, amit bevetettek, az egész pontosan 940 hektár, ennek a teljes területét megsemmisítettük, tehát a terület megsemmisült, vagyis nem tud tovább szennyezni ez a fajta állomány, illetve közel ötezer zsák vetőmagot lefoglaltunk, zár alatt van, illetve kiutasításra került az országból, tehát azt nem sikerült elvetniük sem ezeknek a cégeknek.
Annyit hadd mondjak el, hogy nem fátumszerű, hogy éppen most derülnek ki ezek az ügyek. Szeretném elmondani, hogy a kormány nagyon határozott lépéseket tett a vetőmagpiac megtisztítása érdekében. Ez év márciusában módosítottuk azt a vetőmagrendeletet, amelyet még az előző szocialista kormány úgy alkotott meg, hogy a multikhoz kiszervezte a vetőmag-minősítést. Kérem, értsék jól, ez azt jelenti, hogy azok a cégek, négy cég, négy nagy cég uralja a magyar vetőmagpiacot, minősítették a vetőmagokat Magyarországon, amelyek a forgalmazásban és az eladásban voltak érdekeltek. Ez is nagyjából a hazaárulás kategóriájába tartozik. (Taps a Jobbik soraiban.)
Márciusban visszavette a kormány ezt a jogosultságot. Független vizsgálatokat végzünk, és nem véletlen, hogy kiderül mindaz, ami itt történik ezen a vetőmagpiacon. Merthogy mi történik? Olyan területeken állítják elő ezek a multinacionális érdekeltségek ezt a vetőmagot, amelyek szennyezettek, GM-szennyezettek, tehát nem tudják tiszta minőségben előállítani a vetőmagokat. Dél-Amerika, Románia olyan területek, amelyek valóban szennyezettek, és nem lehet biztosítani akármilyen izolációs távolság mentén sem a tisztaságát a vetőmagoknak.
Jelezni szeretném, hogy nincs egységesen elfogadott határérték a vetőmagokra, hogy mi az a szennyezés, amit feltétlenül el kell fogadjunk, ezért Magyarország a saját törvényeiből kiindulva a zéró toleranciát követi, és azt mondja, hogy ha szennyezést találunk a vetőmagban, miután ez gyors ütemben el tud terjedni, és hogyha elvetjük és az állomány pollent termel, beszennyezheti az egész területünket, éppen ezért mi a zéró tolerancia elvét követjük, és minden olyan tételt megsemmisítünk, kiutasítunk az országból, ha pedig elvetették ezeket a vetőmagokat, kitárcsáztatjuk ezeket a területeket, amelyek bizonyítottan GM-szennyezettek. Jelzem, egyébként minden tétel esetében a 0,1 százalékot (sic!) meghaladta ez a szennyezés, és a nemzetközi gyakorlat szerint 0,1-0,5 százalék, tehát 1-5 ezrelék között már általában ugyanígy járnak el más országokban is, ahol különösen tisztán akarják tartani az országot.
Szeretném megerősíteni, a képviselő urat megnyugtatni és képviselőtársaimat is megnyugtatni, hogy stratégiai kérdésként kezeljük Magyarország tisztaságát a genetikailag szennyezett anyagoktól. Nekünk jó minőségű, szermaradványmentes, egészséges és biztonságos élelmiszert kell előállítanunk. A Kárpát-medence erre való, ez ad nekünk kifejezett kereskedelmi előnyöket, fölértékel bennünket a piacon, és ez még inkább így lesz, ahogy az élelmiszerek iránti kereslet és a minőségi élelmiszerek iránti kereslet erősödni fog. A nemzeti vidékstratégia központi kérdésként kezeli ezt az ügyet. A vizsgálatok zajlanak, amelyek kiterjednek nem pusztán a hatósági vizsgálatokra, hanem egyéb eszközöket is muszáj bevessünk, hogy földerítsük azt a rendszert, ami ennek a hátterében lehet, jóhiszeműen hozzáállva első körben, de természetesen föltételezve más lehetőségeket is. A további vizsgálatok zajlanak, és ennek fényében, a vizsgálatok eredménye fényében további lépések is várhatók.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok, a Jobbik és az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir