DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt nagyon köszönöm ezeket a példákat, amelyeket említett - ahol a munkahelyteremtés már sikeres valósággá vált -, azért is nagyon köszönöm, mert alátámasztják azokat, amiket a statisztikai adatokból látunk.
A statisztikai adatok pedig azt mutatják, különösen a KSH munkaerő-felmérésének legfrissebb adatai, hogy az összes foglalkoztatott - 2011. márciusi-májusi átlagot számítva, a 2010. márciusi-májusi átlaghoz viszonyítva - 29 500 fővel növekedett, vagyis 3 millió 786 ezer fő volt munkaviszonyban, ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliek száma ez alatt az egy év alatt 17 ezer fővel csökkent. Hadd idézzem az Eurostat legfrissebb adatát, amely a 2010 májusa és 2011 májusa közötti időszakra nézi a munkanélküliségi ráta változását: az Európai Unió 27 országa közül 19-ben csökkent a munkanélküliség, legnagyobb mértékben Észtországban és Lettországban, de harmadik helyen Németországot, Magyarországot és Szlovákiát találjuk, egyaránt 1,2 százalékpontnyi csökkenéssel. Ezek az adatok is azt mutatják, hogy egy trendfordulónak a közepén vagyunk, elindult egy jelentős változás, újra nő a foglalkoztatás, és vele párhuzamosan csökken a munkanélküliség.
A kormány nagyon sok eszközzel lépett fel, nagyon sok eszközzel segíti azt, hogy ez a trendforduló még erősebb legyen. Csak néhány eszközt említenék: a stabil, kiszámítható és fenntartható államháztartási pálya megteremtése; a munkaerő-piaci szabályozás és egyáltalán a foglalkoztatás rugalmasabbá tétele; a vállalkozások adóterheinek csökkentése - csak egy példát említve: a társasági adó csökkentése 19-ről 10 százalékra; a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése - terveink szerint január 1-jétől 500 milliárd forinttal csökken a vállalkozások adminisztrációs terhe. Idetartozik a 19 százalékos, egykulcsos és arányos személyi jövedelemadó bevezetése is, amely nem bünteti többletadóval azokat, akik többet dolgoznak. Utalhatnék még a közfoglalkoztatás rendszerének átszervezésére, újjáépítésére, a felsőoktatás átalakítására és a duális képzés megteremtésére és erősítésére. Ezek mind nagyon fontos lépések, de úgy gondolom, csakis akkor lehetnek sikeresek, ha találkoznak a helyi önkormányzatok vállalkozásbarát politikájával, ha a helyi önkormányzatok odateszik mindezek mellé még a helyi tudást, a helyi vállalkozói infrastruktúrát, ha képesek mozgósítani a vállalkozásokat.
Jó példa volt az ön által említett egyik példa, Győr esete is, amikor az önkormányzat, az állam és a vállalkozások együtt tudnak működni, ezen múlik egyébként a kormányzati lépések sikere, és erre buzdítanék minden önkormányzatot, hogy egy vállalkozásbarát politikával támogassa a kormány politikáját annak érdekében, hogy ez a trendforduló sokkal-sokkal erősebb legyen a jövőben.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir