DR. NAVRACSICS TIBOR

Full text search

DR. NAVRACSICS TIBOR
DR. NAVRACSICS TIBOR közigazgatási és igazságügyi miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt hittem, hogy a Magyar Szocialista Párt elnöke és frakcióvezetője azért adta azt a címet napirend előtti felszólalásának, hogy a tavaszi ülésszak margóján, merthogy ők valóban csak marginálisan vettek részt a tavaszi ülésszakban a munkában (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.), tekintettel arra, hogy az első három hónapban nem méltóztattak megjelenni a parlamentben, és nem vettek részt a törvényhozói munkában. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból.) Így aztán sajnos lekésték az alaptörvény megalkotását is. Kerítésen túlról kiabáltak be egyre mérgesebben, pedig lett volna lehetőségük arra, hogy elmondják; noha tudom, hogy önök szerint az igazi párbeszéd - amelyet most frakcióvezető úr is többször felhozott mint kifogást -, az igazi párbeszéd definíciója az, hogy önök mondják meg, hogy mit kell csinálni. Ez önök szerint az igazi párbeszéd.
Ugyanakkor a helyzet az, hogy ha a Magyar Szocialista Párton múlott volna most a tavaszi ülésszak sikeressége, akkor egy ugyanolyan kudarcos fél évet tudnánk magunk mögött, mint a 2002 és 2010 közötti évek, amikor Magyarország jó kondíciókkal, gazdasági, társadalmi kondíciókkal kezdte a szocialista-szabad demokrata kormányzást, és eljutottunk oda, hogy ma az elmúlt egy évben radikális lépéseket kellett ahhoz tenni, hogy a magyar gazdaság ismét elinduljon a bővülés útján.
Nem egészen értem, hogy frakcióvezető úr miről beszélt a gazdasági adatok kapcsán; lehet, hogy a két évvel ezelőtti KSH statisztikai adatokat olvasta föl felkészülés során. (Derültség a kormánypártok soraiban. - Moraj az MSZP soraiból.) A helyzet az, hogy Magyarország jó eséllyel rendelkezik arra, hogy ismét Közép-Európa legversenyképesebb gazdasága legyen. Ez az önök számára tudom, hogy botrányos, hiszen mindent megtettek ez ellen, mégis úgy tűnik, hogy az elmúlt egy év erőfeszítéseinek köszönhetően a magyar gazdaság ismét versenyképesebb, mint két évvel ezelőtt volt.
Nagyon tisztelem azt, hogy önök az újságírók iránti szolidaritásból szalagot tesznek föl; merem remélni, hogy nemcsak a magyar újságírók iránti szolidaritásból, hanem a BBC újságírói iránti szolidaritásból is. Nagy-Britanniában is egy többezres leépítés van most, a BBC-t is érinti ez a leépítési hullám. Nyilvánvalóan az önök magyarázata szerint a Fidesznek sikerült rábírnia David Cameron kormányát és egyébként a BBC igazgatótanácsát is, hogy példátlan leépítést hajtson végre, csak azért, hogy a Fidesz járma alá hajtsuk a brit közszolgálati médiát is. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)
Összességében még egy megjegyzésére reflektálnék, merthogy mégiscsak kínos az, hogy önök minket folyamatosan a visszamenőleges törvényhozás vádjával illetnek. Csak figyelmeztetném önöket arra, hogy a 98 százalékos különadó tárgyalása során önök azt indítványozták, hogy 8 évre visszamenőleg kelljen a 98 százalékos különadót megfizetni. (Derültség és közbeszólások a Fidesz soraiból.) Nyolc évre visszamenőleg - ez meglehetősen sok is, és visszamenőleges törvényhozás is. Úgyhogy ne legyenek olyan nagyra a saját jogtudatukkal: önök kezdeményezték a visszamenőleges törvényhozást. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Mi csak megfogadtuk az önök tanácsát, egy korlátozottabb időtartamon belül, egyszeri alkalommal.
Köszönöm szépen a figyelmüket, és jó pihenést kívánok önöknek is. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir