DR. PINTÉR SÁNDOR

Full text search

DR. PINTÉR SÁNDOR
DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Törvényes kötelezettségemnek teszek eleget a napirend előtti felszólalásommal. A katasztrófavédelmi törvény 7. §-a kimondja, hogy a veszélyhelyzetben megtett intézkedésekről a kormánynak a tisztelt Házat, az országgyűlési képviselőket tájékoztatnia kell.
Mint önök is tudják, a veszélyhelyzet kihirdetésére a 2010. október 4-én 12 óra 30 perckor kitört vörösiszap gátszakadása miatt került sor. A magánkézben lévő MAL Zrt. X-es vörösiszap-tározójának északkeleti fala tört át, és a zagytározóból mintegy 1 millió 644 ezer köbméter vörösiszap és lúg öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely térségét. A szakértői vélemények szerint a vörösiszapon túl a vörösiszap tetején lévő lúgos folyadék, amelynek rendkívül magas volt a pH-értéke, jelentett kiemelkedő veszélyt mind a lakókra, mind pedig a környezetre.
A kitörés tíz ember életét követelte. Nyolc ember rögtön a kitörést követően az árban életét vesztette, ketten a későbbiekben haltak meg a kórházban a lúg okozta károktól. Devecseren 270, Kolontáron 32, Somlóvásárhelyen 2 házat öntött el a vörösiszap, ezenkívül jelentős környezeti kárt okozott, 267 hektárt öntött el, valamint a Torna-patak medrében megindult a Rába és a Duna folyásának irányába. Ennek megfelelően veszélyhelyzetet hirdettünk ki Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megye területére. A későbbiekben, amikor megakadályoztuk a további vörösiszap kifolyását, a veszélyhelyzetet korlátoztuk Veszprém megyére.
A veszélyhelyzet során a legnagyobb erőfeszítésünket az emberélet mentése, az emberek elhelyezése jelentette. A további gátszakadás megakadályozása érdekében megerősítettük a gátakat, illetve biztonsági szempontból egy újabb gátat építettünk Kolontár térségében, amely a kiszámíthatatlan áttörés miatt a későbbiekben elhárította a veszélyt Kolontár és Devecser lakói feje fölül.
A helyreállításra jelentős erőket összpontosítottunk. A helyreállítás először az épületek, a későbbiekben a mezőgazdasági területek helyreállítását jelentette, és folyamatosan figyelemmel kísértük a Torna-pataknak, a Rábának a lúg által okozott pH-változását, megfelelő savanyagok hozzáadásával.
A MAL Zrt. állami irányítását is megkezdtük. Technológiai váltást kértünk és kaptunk meg a gyártól, és ennek megfelelően a gyár az elmúlt időszakban átállt a száraz technológiára. Külön segítséget kértünk és kaptunk a karitatív szervezetektől, amelyek mind társadalmi munkával, mind pedig 400 millió hozzáadásával segítették a munkánkat. Összesen az állam 24 milliárd 600 millió forintot költött a veszélyhelyzet elhárítására, a veszélyeztetett területek mentesítésére és új házak felépítésére. Ennek keretén belül megoldottuk a devecseri 270 ház lakóinak az elhelyezését, 87 házat újjáépítettünk, Kolontár térségében 22 házat építettünk, és a kolontári fennmaradó 11 lakóház lakóinak megfelelő elhelyezést biztosítottunk.
Köszönöm a képviselők támogatását. Köszönöm a munkában részt vevő valamennyi munkatársam elhivatott tevékenységét, és egyben kijelentem, hogy további veszélyhelyzet nem áll fent, ezért a veszélyhelyzet megszüntetése indokolt.
Az Országgyűlésnek írásos jelentést teszek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban, szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir