VARGA GÉZA

Full text search

VARGA GÉZA
VARGA GÉZA (Jobbik): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Mindannyian hallhattuk az elmúlt hét egyik vezető hírét, amely szerint kitárcsázásra került 160 hektár GMO-val szennyezett kukorica Dél-Baranyában. Ez az egyetlen eset már önmagában is felháborító volna, de tudjuk, hogy a valóságban több mint 700 hektár GMO-val szennyezett vetést fedtek fel az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatósági szakemberek. Ebből 250 hektár a szója és 550 hektár a kukorica vetésterülete. Tudjuk ugyanakkor azt is, hogy a felderített esetek mindig csak a jéghegy csúcsát jelentik, még ha ez a csúcs lehet kisebb vagy nagyobb is, attól függően, hogy a hatósági ellenőrzések mennyire hatékonyak. Ami azonban a hírekből diszkréten kimaradt, legalábbis az elmúlt péntekig, az az, hogy kik is a felelősek a szennyezett vetőmag előállításáért és hazai forgalmazásáért.
Tisztelt Országgyűlés! Lássunk csodát: a génmódosítással szennyezett vetőmag egy részét a Monsanto, míg a másik részét a Pioneer vetőmagcég állította elő. Milyen érdekes: mintha egymással versenyezve akarnának támadást intézni Magyarország GMO-mentessége ellen. Támadásukhoz persze, ahogyan ez lenni szokott, találtak helyi rezidenst is, ez pedig a szigetvári zrt. volt, amely a kereskedelmet bonyolította. Az is milyen érdekes, hogy ez ellen a cég ellen azóta felszámolási eljárás folyik, ez viszont jelentősen meg fogja nehezíteni az eszközként felhasznált áldozatgazdák kártalanítását. A kormányzatnak komoly feladata lesz a nemzetközi kártalanítási per lefolytatásában, de legyen világos számunkra, hogy támogatóinknak az EU fura urai között is vannak támogatói. Ugyanis elfogadás alatt van az a jogszabály, amely lehetővé teszi ugyan számunkra a GMO termesztésének kitiltását az ország területéről, de a GMO-val szennyezett vagy egyenesen a GMO-vetőmagok szabad forgalmazásának, szabad kereskedelmének a tiltását már nem engedélyezi a jogszabály.
(11.50)
Itt az EU-elnökségünk lehetőségét sokkal jobban ki kellett volna használnunk, mert ezek a szálak már a WTO-ig terjednek.
Románia esetének kapcsán pontosan ismerjük, hogy hasonló módon, hasonló stratégiával kezdték meg Románia GMO-val történő elszennyezését is az abban érdekelt multik, aminek utána már nem volt értelme fenntartani az országuk GMO-mentességét. Ma Romániában már több tízezer hektáron folyik GMO-növények termesztése, csupán azért, mert ők nem voltak kellően éberek a kezdetekkor, és a kérdés nem volt közbeszéd tárgya. Mi az ötpárti konszenzus alapján nem hagyhatjuk, hogy alulmaradjunk ebben az országunk elleni támadásban. Itt jegyzem meg, hogy elég problémát okoz számunkra az, hogy a román határ menti térségben a szél okozta pollenszennyezést és az illegális vetőmag-kereskedelmet hogyan fogjuk kivédeni. Borítékolni lehet ugyanis, hogy a mentességünk elleni támadásnak ez lesz a következő frontvonala.
De mit is kell tennünk az adott esetben? Először: az élelmiszer-ellenőrző hatóságoknak - akár a nyomozó hatóságok titkosszolgálati eszközökkel történő bevonásával - törekedniük kell a GMO-val fertőzött teljes vetésterület felderítésére és a továbbterjedés megelőzésére. Másodszor: pontosan fel kell deríteni a felelősöket, és ezután meg kell vizsgálni, hogy a rendelkezésünkre álló szankciók elegendőek-e az elrettentéshez. Mivel az ilyen esetekre jogrendszerünk még nincs kellőképpen felkészülve, valószínűleg az Országgyűlésnek is lesz szerepe a megfelelően elrettentő intézkedések lehetőségét biztosító törvények megalkotásában. Reméljük, hogy a kormány ebben a kérdésben is olyan gyors lesz, és soron kívül tudjuk megtárgyalni ezt a kérdést is, mint ahogyan ezt tettük már sokkal kevésbé jelentős esetekben is.
A Jobbik számára a szankciók mértékének megállapításakor csak olyan döntés lesz elfogadható, amely legalább tíz évre eltiltja a magyar piaci jelenléttől, illetve tevékenységük folytatásától a vétkes Monsantót, a Pioneert és más hasonló, hazánk élelmiszer-önrendelkezése ellen súlyos támadást elkövető előállítókat, forgalmazókat és helyi kollaboránsaikat.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik és az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir