ELNÖK (Kövér László)

Full text search

ELNÖK (Kövér László)
ELNÖK (Kövér László): Tisztelt Országgyűlés! Ma reggel ért minket a gyászhír: életének 98. évében elhunyt Habsburg Ottó. Élete és sorsa magán viseli a XX. század történelmét.
1912-ben, az utolsó osztrák császár és magyar király, IV. Károly legidősebb fiaként, trónörökösként született. Az egész kontinenst megrázó történelmi változások következményeként trónfosztottként és száműzöttként vette át atyai örökségét 1922-ben. Hitler 1933-as hatalomra jutása után szembefordult a nácizmussal: tiltakozott az Anschluss - Ausztriának a hitleri harmadik birodalomba való bekebelezése - ellen, és több ezer zsidónak segített elmenekülni Európából. Uralkodói jogairól végképp lemondva az európai egységeszme szolgálójává és meghatározó politikusává vált.
A keresztény értékeken nyugvó európai egységet zászlajára tűző mozgalomnak, a Nemzetközi Páneurópai Uniónak 1936-tól tagja, 1957-től alelnöke, 1973-tól elnöke, majd haláláig tiszteletbeli elnöke volt. Lelkes szószólója az egységes Európa gondolatának, a közép-kelet-európai rendszerváltást követően az Európai Unió keleti bővítésének. A magyar-osztrák határon rendezett 1989-es páneurópai piknik egyik szervezőjeként - amelynek során 700 keletnémet jutott át Ausztriába - részesévé vált a német újraegyesítéshez vezető folyamatoknak.
Hazánkhoz szoros kapcsolat fűzte. Anyanyelveként beszélte a magyart. 1957 és 1961 között az Egyesült Államokban mintegy 400 előadást tartott 1956-ról, a rendszerváltást követően pedig személyesen is sokat tett európai integrációs folyamatunk erősítéséért. 2002-ben a Vatikáni Rádiónak adott interjújában így vallott erről: “Nagyon szeretek együtt dolgozni a magyarokkal. Nemcsak azért, mert egy vagyok közülük, hanem azért is, mert a magyarok elsősorban hazafiak, nem pedig pártemberek.”
Habsburg Ottó különösen hosszú és tartalmas élet után távozott az élők sorából. Ahogy ő megfogalmazta: “A másokért való munka nagyon meghosszabbítja az életet, mert célokat ad.” Rá emlékezve egy olyan emberre emlékezünk, aki - ifjú trónkövetelőből európai léptékű politikussá válva - példát mutat arra, hogyan találjuk meg helyünket és szerepünket a változó világban.
Kérem önöket, hogy néma felállással adózzunk Habsburg Ottó emlékének. (A jelen lévők néma felállással adóznak az elhunyt emlékének.)
Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir