DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy emlékeztessem önt arra, hogy a tavalyi, 2010. évi országgyűlési választások kampányának egyik központi eleme volt a közbiztonság kérdése. Emlékeztetem önt arra, hogy 2008-ban, 2008 tavaszán Sajóbábony település képviselő-testülete a polgármester úr vezetésével és a jegyző úr vezetésével megkereste az Országgyűlést, az Országgyűlés akkori elnökét, a honvédelmi és rendészeti bizottságot és az alkotmányügyi bizottságot. Ebben a megkeresésben abban az ügyben kértek segítséget, hogy a tulajdon biztonságát szigorú törvények meghozatalával garantálja az Országgyűlés, hiszen a levélben leírták, hogy a kisebb súlyú tulajdon elleni jogsértéseknek semmi következménye nem volt, leírták, hogy a terményt eltulajdonították, a füstölőbe feltett kolbászt, sonkát minden következmény nélkül elvitték. Ebben az időszakban a jegyző hatáskörébe tartozott ezeknek a jogsértéseknek a kivizsgálása.
Képviselő Úr! A Fidesz a kampányában azt ígérte, hogy a közrendet, a közbiztonságot helyreállítja Magyarországon. Azt ígértük, hogy szigorú törvényeket hozunk. Ennek érdekében ezt az ígéretünket betartottuk, hiszen többek között úgy, ahogyan ön is említette, a parlament elfogadta a szabálysértésekről szóló törvény módosítását. Ennek a szigorításnak az értelmében lehetővé vált a tulajdon elleni szabálysértések elkövetői esetében az elzárás büntetés végrehajtása, amelyet a bírósági titkárok szabtak ki.
Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon szomorúnak tartom azt, hogy ennek a helyzetnek a kialakításáért egyértelműen a Magyar Szocialista Párt által vezetett kormányok a felelősek. Az elmúlt, a 2002 és 2010 közötti időszak politikája következtében jutott el az ország odáig, hogy ilyen helyzet előadódott Magyarországon.
A másik pedig, amit szintén szomorúnak tartok, hogy a Magyar Szocialista Párt képviselői itt az Országházban... (Folyamatos zaj az MSZP soraiban.) - és önök sem szavazták meg ezt a szigorítást, a szabálysértési törvény módosítását nem támogatták. Úgy látszik, önöknek kormányon sem volt fontos a közbiztonság, a tulajdon biztonsága, és ellenzékben sem fontos. Nagyon sajnálom, hogy önök így gondolkodnak. Önök kormányon sem képviselték az emberek érdekeit, és ellenzékben sem képviselték.
Ami pedig a konkrét számokat illeti, szeretném elmondani önnek, amit ön említett, hogy a fiatalkorúak esetében az elzárás büntetés bevezetésének indoka az volt, hogy gyakorlatilag a korábbi szankcióknak semmiféle visszatartó ereje nem volt. Ami pedig az őrizetbe vételt illeti, erről a rendőrség akkor dönt, ha fennáll a veszélye annak, hogy az elkövető újabb elzárással sújtható szabálysértést követne el, vagy ha feltehető, hogy az őrizetbe vétel kellő visszatartó erővel fog bírni. A rendőrség emellett a gyorsított eljárás lefolytatása érdekében történő őrizetbe vételt a külföldiekkel, az úgynevezett utazó elkövetőkkel, a hajléktalanokkal, valamint a mezőgazdasági jellegű, főként külterületi termény-, illetve falopások elkövetőivel szemben tartja indokoltnak.
Engedje meg, hogy néhány számot is mondjak: 2010. augusztus 19-étől, tehát a hatálybalépésétől 2011. május 12-éig 3436 tetten ért elkövetőnek a gyorsított bírósági eljárás lefolytatása érdekében történő őrizetbe vételére került sor, amelyből 3260 esetben indult ténylegesen gyorsított eljárás, a tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatti eljárás alá vont fiatalok közül mindössze 5,7 százalék, vagyis mindösszesen 237 fő lett őrizetbe véve. A bíróságok gyorsított eljárásban az elkövetők 92,7 százalékát marasztalták el, az elmarasztaltak 48,3 százalékával szemben elzárást állapítottak meg a bíróságok.
(14.50)
Tisztelt Képviselő Úr! Ezek a módosítások, a szabálysértési törvény módosítása is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon ma a tulajdon nagyobb biztonságban van, mint az önök kormányzása idején.
Kérem önt, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir