ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kolontári katasztrófa bekövetkezte után interpelláltam miniszter úrhoz, és a miniszteri válaszban az hangzott el, hogy fedél nélkül senki nem maradhat. Időközben miniszterelnök úr, miniszter úr is több alkalommal járt Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen is, ahol valóban példaértékűen haladtak a kártalanítások. Azon állampolgárok részére, akik elköltözni kívántak a térségből, a kormány, az állam megvásárolta a lakásokat, azok, akik pénzbeli támogatást kértek, azok úgyszintén megkapták, és 110-en döntöttek úgy, hogy továbbra is Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen kívánnak élni és maradni; csodával határos módon, lehet így fogalmazni, hiszen Makovecz tervei alapján készülnek a házak, Devecserben 87, Kolontáron 21, Somlóvásárhelyen 1 lakás. Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy a lakások építése határidőre teljesül, hiszen Kolontár esetében a héten már költözhetnek be az állampolgárok, Devecser esetében e hónap végén műszaki átadások lesznek, majd júliusban foglalhatják el saját, új otthonaikat.
Szeretném kihangsúlyozni, hogy ebben a térségben nagyon sok külföldi, kormányzati tag, európai uniós szakértők, nagykövetek jártak, és mindenki csodájára járt annak az eseménysorozatnak, amit a magyar kormány, a magyar szervek a katasztrófaelhárításban és az újjáépítésben tettek, és kinyilvánították abbéli reményüket, hogy a magyar kormányhoz hasonlóan másutt ezek a lépések nem tudtak megtörténni.
Szeretném kihangsúlyozni, hogy Kolontár esetében a mai nappal 7 család foglalja el az új lakóházát, és szeretnék azért is köszönetet mondani a kormánynak, hogy a parlament napirendjére tudta tűzni Devecser térségének hátrányos helyzetű besorolását, ezzel is erősítve, hogy ez a térség valóban életképes, és ezt a jövőben is tudja biztosítani különböző támogatási rendszerekkel.
Egy dologra szeretnék még azért rákérdezni, hiszen 320 lakóingatlan és ház lett elbontva. A vállalkozók és a mezőgazdaságból élők kártalanítása folyamatban van, ezt tudjuk mindannyian. Államtitkár úrtól kérdezném, hiszen az Európai Unió irányába is bizonyos kérdéseknél a kártalanítást be kell jelenteni: mire számít a kormány, milyen időpontra vagy milyen határidőre lehet teljesíteni a vállalkozói és a mezőgazdasági károk enyhítésének a kérdését?
Még egyszer köszönöm a kormánynak, miniszterelnök úrnak, a belügyminiszternek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) azt a tevékenységet, amit az iszapkárosultak érdekében kifejtettek. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(14.20)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir