SZŰCS ERIKA

Full text search

SZŰCS ERIKA
SZŰCS ERIKA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nemény András képviselőtársammal beszéltük meg, hogy az ő módosító indítványait én fogom képviselni, azzal a hátránnyal, hogy az általános vitán nem voltam itt, úgyhogy ha valami olyat mondanék, ami ott szóba került és megválaszolásra került, akkor ezért én előre is elnézést kérek. Nemény Andrásnak olyan elfoglaltsága van, ami miatt már nem tudott ezen a részletes vitán részt venni.
A Nemény András által jegyzett frakciójavaslatok alapvetően arról szólnak, hogy nem tartjuk szerencsésnek a munkaügyi ellenőrzés kiterjesztését a béremelésre. Ennek a következményeit a béremelési előírásoknak vagy elvárásoknak a megsértése esetén túlságosan súlyosnak tartjuk, és a bírság nagyságát is. Vannak ennek gazdasági okai.
Nem igazán célszerű ilyen módon beavatkozni a vállalkozások világába, kikényszeríteni próbálni egy olyan béremelést, amelyre esetleg nincs fedezete a cégnek, mert a cégek nyeresége vagy nyereségessége vagy fedezettermelő képessége nem egyenes vonalú, felfelé ívelő.
(20.10)
Bizony előfordulhatnak komoly mélypontok, ahol nem a béremelés, hanem éppen a túlélés a tét és a cél. A kormányzat adóintézkedései nem feltétlenül hozták a vállalkozásokat teljeskörűen abba a helyzetbe, hogy erre fedezetük legyen, hiszen az 50 millió forint alatti cégeknél a társasági adó csökkentése nem igazán volt érezhető, az afölötti árbevételű cégeknél pedig az APEH kimutatásai szerint viszonylag sok a veszteséges cég, amelynél ez a fajta adócsökkentés nem igazán értelmezhető. Nekünk az az érzésünk, hogy ez komoly kockázattal jár, hiszen ilyen súlyos fenyegetettség mellett a cégek az elbocsátás eszközéhez nyúlhatnak, de a foglalkoztatás bővítésének az eszközéhez nem. Most elsősorban a magyar kisvállalkozások nagyon-nagyon nagy számú köréről beszélek, akikről egyébként úgy szoktunk nyilatkozni, hogy a foglalkoztatás bázisai, amelyek nem 50-100 embert, hanem saját magát és még egy-két-három alkalmazottat foglalkoztatva jelentik a foglalkoztatás széles talapzatát.
Volt már egy olyan döntése a Fidesz-kormánynak, az első Orbán-kormánynak, amelynek a tanulságaival szembe kellene nézni, hiszen akkor a minimálbér egyoldalú, csak a bérnövekedésre koncentráló megemelése anélkül, hogy a vállalkozások versenyképességét másfajta, például a most előterjesztett adminisztrációcsökkentési és ehhez társuló költségcsökkentési intézkedésekkel karbantartották volna, bizony betetézte, felgyorsította és bevégezte a magyar vidéken, különösen az ország hátrányos helyzetű térségeiben bizonyos gazdasági ágazatok létét, egyszerűen kipusztította azokat. Most már egy-két-három éve erőlködünk azon, hogy miként lehetne különböző pályázatokkal és pályázati kiírásokkal a viszonylag alacsony hozzáadott értékű, de magas foglalkoztató képességű ágazatokat megerősíteni annak érdekében, hogy Magyarország foglalkoztatási problémáin segítsen. Mi a dolgot szakmailag mindenképpen rendkívül aggályosnak tartjuk, és mondom, volt már egy ilyen lépés, igen súlyosak a következményei, azóta se heverte ki ezt a magyar vidék.
De van itt egy másik ok is. Azt gondoljuk, hogy ez az előterjesztés nem is korrekt. Nem korrekt azért, mert Rogán képviselő úr, aki kiváló felkészültségű szakember és igen jó kommunikátor, gondolom, nem próbálja meg cáfolni azt, hogy az egykulcsos adó előterjesztésekor valamennyi ellenzéki párt, és aztán a parlamenten kívül a szakszervezetek, a szakma folyamatosan arról beszélt, nem igaz az, hogy az egykulcsos adórendszer az adójóváírás ilyen mértékű csökkentésével együtt mindenkinél jó lesz, senki nem járhat rosszabbul. Hiába beszéltünk, ez süket fülekre talált, majd rá kellett csodálkozni, éppen Rogán képviselőtársunk kommandójának a munkája nyomán, hogy hát bizony, az igaz, hogy nagyon jelentős számú munkavállaló, elsősorban az átlag és az alatt keresők igencsak rosszul jártak.
Egy számot mondanék, ami becslés vagy KSH-közlés: az átlag és az alatt keresők májusig 35 milliárd forinttal több adót fizettek be az idén, mint tavaly, az afölött keresők meg 170 milliárd forinttal kevesebbet. Tehát igen komoly jövedelemátcsoportosítás következett be az átlagos és az alatt keresőktől az igen jól keresők felé, aminek a pozitív gazdasági hatásait nem érzékeljük, hiszen éppen tegnap a költségvetés vitájában kiderült, hogy a várakozások ellenére a fogyasztás nem nő, a foglalkoztatás nem bővül, és a költségvetés, hát, bizony nincs jó állapotban.
Ez az intézkedés nem tesz mást, mint a kormány hibáját, annak a következményeit mással próbálja megfizettetni: a vállalkozásokkal. Ezért mondjuk azt, hogy ez nem korrekt. Persze van ilyen kísérlet máshol is, hiszen a korábban vitatott közmunkánál is az van, hogy a drága, sok járulékos költséggel járó országos közmunkaprogramok ellentételét meg lehet találni úgy, hogy fele bért adnak a közmunkásoknak. Mi úgy gondoljuk, ez egy olyan politikai kármentés, amely a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások nagyon széles körében komoly gazdasági problémákat fog eredményezni, és ennek a hatásai a foglalkoztatásban és a társadalomban is érzékelhetők lesznek.
Ráadásul van itt még egy nagy probléma, az, hogy ez a kényszer, egy komoly költségtöbblet mindössze a nettó pozíció utolérését jelenti, tehát a vállalkozásoknál egy jelentősebb ráfordítás nem eredményez jobb hangulatot, elégedettebb munkavállalót, merthogy a reálpozíció ezektől nem javul, sőt éppenséggel még mindig romlik. Ezen túl jövőre meg azután is az adójóváírás kivezetésével ugyanerre lehet számítani. Tehát pontosan abban a vállalati körben, amelynek a támogatásáról olyan sokat beszélünk, és intézkedések is születnek annak érdekében, hogy megerősödjenek, a másik oldalon meg ezeket az eredményeket visszavesszük, sőt rosszabb helyzetbe hozzuk őket.
Tisztelettel kérem a benyújtókat, nagyon gondolják végig ezt a dolgot, és legalább azokat a következményeket próbálják meg enyhíteni, amelyek a vállalkozások számára nagyon súlyos fenyegetettséget jelentenek, és egészen biztos vagyok benne - ismerve valamennyire az üzleti világot és azt, hogy hogyan gondolkodnak a vállalkozások -, nem az lesz a stratégiájuk, hogy két kézzel teljesítsék a kormány elvárásait, mert nincs hozzá erőforrásuk, hanem egészen másfajta folyamatok fognak elindulni, mint amit a kormány ettől a politikai kármentő akciótól vár. Ha már nem lehet ebből visszakozni, legalább a következményeit fogalmazzák meg úgy, ami egy normális ösztönzést jelent, de nem ilyen súlyos fenyegetettséget, mert ez biztos, hogy diszfunkciókat fog eredményezni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir