DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Elnök úr, figyelemmel arra, hogy házszabályszerűen vezeti az ülést természetesen, és arra is figyelemmel, hogy nagyon nehéz ehhez a törvényhez házszabályszerűen hozzászólni, engedje meg majd nekem, hogy bár igyekszem betartani a Házszabályt, mégis bizonyos területeken ki kell térjek az általános vitához kötődő kérdésekre is. Elsősorban azért, mert jelen pillanatban egy olyan vitát folytatunk a Házban, amelynek az előterjesztője, Rogán képviselőtársam szakmai alapú előterjesztést tett, ez nem kérdés, de az előterjesztés lényege az, hogy a magyar kormány az infokommunikáció és a hírközlés területén áttér a hivatali kormányzás kategóriájára. Márpedig ez azt jelenti, hogy egy olyan kérdésről beszélünk a részletes vitában is, ez a módosítók szavazása után világosan kiderül, ahol érdemében érinti ez a javaslat a kormány intézményrendszerét. 22 olyan határozatot telepít a hatósághoz, amelyből 10 közvetlenül a kormány kompetenciáját érinti, másik 10 pedig a minisztérium kompetenciáját.
Természetesen a kormánynak lehetősége van egy ilyen átrendezésre a törvényhez kötődően, hiszen a Ház a terepe egy ilyen vita lefolytatásának, ezt tehát mi nem kifogásoljuk. Azonban a vita jelen szakaszában az a helyzet, hogy egy olyan hírközlési hatóság fog létrejönni Magyarországon, amelyik állam lesz az államban. Jelen pillanatban tehát ellenzéki képviselőként kénytelen vagyok egyrészt az alkotmányügyi bizottsághoz, másrészt pedig a miniszterelnök úrhoz fordulni, hogy azt a helyzetet a következő napokban igyekezzen orvosolni, hogy ennek a hatóságnak valamifajta törvényességi, szakmai kontrollja keletkezzen.
Szeretném itt felhívni a Ház figyelmét arra, hogy nem arról van szó, hogy az ellenzék szeretne beavatkozni a hivatal munkájába, hanem arról, hogy biztosítanunk kell, hogy a magyar állampolgárok és a magyar vállalkozások lényegében ne legyenek kiszolgáltatva egy hivatal kénye-kedvének. Jelen pillanatban, miután a bizottsági módosító indítványok vitája során minden olyan képviselői indítványt a bizottság elutasított, amely kísérletet tett arra vonatkozóan, hogy ennek a hivatalnak valamifajta szakmai rendeletalkotási kontrollját adja, ez a bizottságon nem ment át. Ezt a magunk részéről értjük.
Pozitívnak tekintem azt egyébként, hogy a bizottság egy olyan vitát folytatott, ahol egy csomó szakmai, koherenciához kötődő javaslatot értelmesen megvitatott, azonban azt a fő kérdést, hogy ki lesz Magyarországon a hírközlési hatóság fölötti kontroll, nem volt képes megvitatni. Az a helyzet, hogy jelen állapotban nem is fogja tudni ezt megtenni, azért, mert lényegében ez a hatóság saját maga rendeletet alkothat, ezt a rendelet értelmezheti, ezt a piac minden szereplőjére vonatkozóan kötelező erővel előírhatja, és semmilyen jogorvoslat ezen a területen nem születhet a következő időszakban.
Még egyszer szeretném hangsúlyozni, nincs arra nézve szabály, hogy föltétlenül egy-egy feladatot miniszteriális keretek között kell megvalósítani, bár hozzáteszem, hogy mind a Közigazgatási Minisztérium - hiszen a rendeletalkotás alapvetően őket érintené -, mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely viszont a szakterület egészéért felel, jelentős sérelmet szenved. De ez legyen, mondjuk, ebben az értelemben a kormányzat joga és a kormányzat kompetenciája, lehet egy ilyen szerkezetben dolgozni. Kulturáltnak látom ezt a vitát, amelyet ebben a térben az érintettek lefolytattak.
(20.50)
A probléma azonban ettől még fönnmarad, mert a törvény elfogadása után Rogán képviselőtársam, bizottsági elnök képviselőtársam felelőssége megszűnik. Ő innentől nem felel a hírközlés hatósági és egyéb jogosítványaiért. Nem is az ő felelőssége természetesen - de ki fog felelni ennek a törvénynek a végrehajtásáért? Ki fog felelni azért, hogy a következő időszakban is jogállami normák és keretek között működjön egy olyan hivatal, amelyet most itt létrehoztunk?
Ezért van az, hogy bizonyos értelemben, elnök úr, kénytelen vagyok a jegyzőkönyvnek és bizonyos értelemben a miniszterelnök úrnak beszélni a tekintetben, hogy tekintsenek rá még egyszer erre a törvényjavaslatra, mert mi ezt a vitát itt nem tudjuk orvosolni. Én a magam részéről tudomásul vettem, hogy az ellenzéki képviselői módosító indítványokat a bizottság és nagy valószínűséggel majd a parlament sem fogja támogatni. Nincs bennem e tekintetben sértettség, ilyen mindig előfordulhat, természetes. De az nem fordulhat elő az én megítélésem szerint a Magyar Köztársaságban, hogy létrejön egy olyan törvény, amelyből fogalmunk sincs, hogy a hírközlési hatóságért ki felelős. Azt gondolom, a miniszterelnök úrnak nincs arra ideje, hogy a hírközlési hatóság rendeleteit naponta áttanulmányozza.
Az ajánlás 17. számú pontjában javaslatot teszek egyébként arra, hogy a hatóságnak a kormányrendeletekkel és miniszteri rendeletekkel együtt legyen egy kontrollja, ez a nemzeti hírközlési és informatikai tanács lett volna, a bizottságon ez sem ment át, nagy valószínűséggel pedig egyébként ez a tanács a miniszterelnök által kinevezett tanács, de ez sem kapott többséget.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir