ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Őszintén szólva meglepődtem, arra számítottam, hogy itt lényegesen több hozzászólás lesz, de akkor értelemszerűen a Baja Ferenc képviselő úr által elmondottakra kívánok reagálni.
Azt gondolom, hogy az ottani felvetések azt tükrözik, hogy ez a törvény szellemében, logikájában teljesen más döntéshozatali rendszert hoz létre, gyakorlatilag kezdettől fogva abba az irányba törekedtünk a tavalyi esztendő óta, amikor létrehoztuk az első konvergens hatóságot, hogy itt egy új formát hozunk létre. Magyarországon eddig külön volt a média és a hírközlés szabályozása. Azt kell mondjam, hogy a kettő között az összefüggés gyakorlatilag valahogy úgy néz ki, hogy az egyik értelemszerűen a tartalom, a másik pedig az ehhez kapcsolódó gyakorlatilag eszköz. Azt gondolom, hogy a kettőnek az együttes szabályozása azért indokolt, mert a világ úgy is halad, hogy ez a kettő egyre inkább konvergálódik, tehát a kettő eggyé is válik, tehát a konvergens hatóságnak igenis komoly értelme van, és Európának nagyon sok országa tért át a konvergens hatóság gyakorlatára.
A konvergens hatóságok közel fele a kormányoktól függetlenül működik, úgy gondolom, hogy ugyanezt a modellt kívánjuk itt is megteremteni, akkor viszont ehhez a megfelelő szabályozói jogosítványokat is adni kell. Ezek a szabályozó jogosítványok a konvergens hatóság kezében vannak. Azt gondolom, hogy a konvergens hatóságnak viszont a jogszabályalkotással kapcsolatos összes többi feltételt be kell tartania. Tehát rá is vonatkozik az, hogy konzultációs formákat üzemeltet, értelemszerűen egyeztetési fórumokat rendeletalkotás, főleg átfogó szabályozás megalkotása előtt. Tehát ebből a szempontból nem látok olyan hatalmas érdemi különbséget aközött, ha mondjuk, egy kormányszerv vagy éppenséggel a konvergens hatóság alkot meg ebből a szempontból rendeletet.
Nekem az a meggyőződésem hogy egyébként nincsen nagy különbség aközött, ha egyébként egy Országgyűlés által megválasztott miniszter vagy államtitkár jegyzi azt a rendeletet, vagy aközött, ha szintén az Országgyűlés által megválasztott Médiatanács, illetve annak a vezetője. Ennek megfelelően azt hiszem, hogy azok az aggályok, amelyeket a képviselő úr felsorakoztatott, érthetőek abból a szempontból, hogy a jelenlegi rendszer megváltozik, és aki annak a logikájához szokott, az ezt nyilvánvalóan némi aggodalommal figyeli, de szerintem összességében törvényalkotói, jogalkalmazói oldalról azon kívül, hogy a szereplők változnak, olyan nagy érdemi különbséget nem látok.
Kérem, hogy ezt a véleményt fogadják is el, és ennek megfelelően álltunk hozzá a javaslatok támogatásához is, ezt most nem részletezném, mert azt gondolom, a támogatott sor leadásából majd egyértelműen ki is derül.
Köszönöm szépen, tisztelt elnök úr és képviselőtársaim.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir