DR. NYIKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. NYIKOS LÁSZLÓ
DR. NYIKOS LÁSZLÓ (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Veres János képviselő úr első gondolataira reflektálok, örülök, hogy szóba hozta a költségvetési elvek kérdését.
Azt gondolom, hogy a törvényjavaslat egyik gyengéje az, hogy nem gondolta végig azokat a költségvetési elveket, amelyek léteznek, bár különböző országokban különböző elveket tartanak fontosnak, illetve deklarálandónak. Például az Európai Unió legfontosabb pénzügyi jogszabálya, a financial regulation kilenc költségvetési elvet deklarál, s ezek közül is kettő benne van, amit a képviselő úr mondott. Az egyik az egységesség, ami nagyon hiányzik a magyar államháztartási törvényből, illetve a költségvetési gyakorlatból.
Ennek magam is szenvedő alanya vagyok, hiszen én voltam itt kénytelen a bizottság nevében előterjeszteni nemrég a nemzeti média- és hírszerző hatóság (sic!) jövő évi költségvetését, éppen ma szavazott róla a Ház. Az nem egy normális helyzet, hogy ez nincs integrálva az állam egységes költségvetésébe, kilóg belőle. Szakmailag ez védhetetlen.
(21.10)
Tehát az, hogy a kormány ezt valamilyen módon nem próbálja a hatókörébe vonni, mással ellentétben, amit nagyon próbál a hatókörébe vonni, ezt a bizonyos rendelkezést az ország tartalékai fölött, amit mondtam, ez nem jó. Ez az egységesség és teljesség, a unity ismert az Európai Unió költségvetési jogszabályában, a financial regulationben, mint mondtam.
A másik a bruttó elszámolás elve, ami egy ősrégi számviteli elv, hiszen egyidős Amerika felfedezésével, a XV. század végén már ismert számviteli elv volt, amikor a világkereskedelem megindult, és a kereskedők az Újvilág és az Óvilág közötti elszámolásokat bruttó elszámolásban próbálták lebonyolítani.
Tehát az elvi kérdések tisztázása nagyon fontos, ezért örülök ennek, hogy ez szóba került.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir