DR. NYIKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. NYIKOS LÁSZLÓ
DR. NYIKOS LÁSZLÓ (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Örülök, hogy mindkét, előttem szóló képviselőtársam szóba hozta a KEHI-t, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, mert ennek kapcsán elmondhatok néhány tapasztalatot, észrevételt vagy javaslatot. Sajnos azt kell mondanom, hogy Magyarországon a közpénzek ellenőrzésének nincs egységes rendszere, sem a külső, sem a belső ellenőrzés nem alkot egy szerves, konzisztens rendszert, mindkettőnek megvannak a maga nyavalyái.
A kormányon belüli ellenőrzésről beszélek, itt van a KEHI. A KEHI leánykori neve Központi Számvevőségi Hivatal volt 1992-ben, aztán a történelmi fejlődés folytán lett belőle KEHI; nem megyek ezeken az állomásokon végig. Egy a lényeg, hogy ez egy kakukktojás, ilyen szervezet nincsen Európában. Minden tisztességes országban a kormányon belüli pénzügyi ellenőrzést a pénzügyminisztérium végzi. Nekünk már pénzügyminisztériumunk sincs, és kormányzati pénzügyi ellenőrzés sincs.
Az a bizonyos ex ante ellenőrzés vagy előzetes ellenőrzés, aminek az a lényege, hogy még mielőtt a gyerek beleesik a kútba és bele is fullad, előtte történik valami. Ez az ex ante ellenőrzés lényege: megelőzni a bajt. Előzetesen, a gazdasági esemény bekövetkezte előtt valaki megnézi, hogy szabad-e azt a valamit csinálni, szerződést kötni, kinevezni valakit, megvannak-e hozzá a feltételek. Ez az előzetes ellenőrzés lényege. Ilyen ellenőrzést a KEHI nem végez. Ez egy döbbenetes dolog, hogy olyan hatalommal akarják fölruházni, amit valamikor az 50-es években az Állami Ellenőrzési Központ kapott. Azt egyébként gazdasági ÁVH-nak nevezték a szakirodalomban, amikor az Állami Számvevőszéket megszüntették Vas Zoltánék, akkor lett a gazdasági ÁVH. Arra hajaz ez a javaslat.
Olyan aranyos ferdítések vannak benne, hogy bárhova beléphet. Ez az access right fordítása, mert az access az belépést is jelent meg hozzáférést is. Bármilyen adathoz hozzáférhet, bárhova beléphet, jó, hogy nem bármibe beleléphet, majdhogynem (Az elnök csengetéssel jelzi a felszólalási idő leteltét.) ezt a fordítást lehet belőle kihámozni. Szóval, tessék ezt a KEHI-t innen, aus radiren, ahogy mondhatnám. A KEHI nem illik bele egy korszerű ellenőrzési rendszerbe, úgy, ahogy van.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir