VÁGÓ GÁBOR

Full text search

VÁGÓ GÁBOR
VÁGÓ GÁBOR (LMP): Ismét csak Nyikos elnök úr mondanivalójához tudnék csatlakozni, hiszen az a szakmai tudás, amit ő képvisel itt a tisztelt Házban, jó volna, hogyha átitatódna, mert itt valóban nem csupán tartalmi dolgokról van szó, hanem egy olyan nyelvi kifejezési formáról, ami itt a szakmaiság alapját jelenthetné egy ilyen törvényben.
De hogy visszatérjek mondanivalómhoz, a 30. ajánlási pontban található módosító javaslatunkkal azt szeretnénk elérni, hogy az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek kiadási előirányzatainak a változása előirányzatonként maximum 5 százalékban legyen módosítható, illetve a módosítás éves szinten a kiadási összeg maximum 1 százalékát érhesse el. Ez azért is volna fontos, hiszen ez teremti meg a pontos tervezés alapját, hiszen láthattuk a múlt heti Áht.-módosításnál - illetve a mostani Áht.-nál is -, hogy valóban itt, ezen elvek alapján nem is fontos a tervezés, hiszen az “ahogy esik, úgy puffan” elv alapján fog a költségvetés megvalósulni, és így utólagosan majd úgy igazítják éppen a költségvetést, ahogyan annak a kormányzatnak a pillanatnyi érdeke, illetve a megfelelő lobbierők hogyan tudnak hozzájutni a forrásokhoz. Ez nagyon problematikus.
Az egész költségvetési tervezési folyamat mellé tesz három darab elég erős kérdőjelet, hiszen amennyiben nincsenek meg a határai a módosításoknak, akkor itt eléggé szabadon lehet ezt a módosítást a kormányzatnak elvégezni, így tehát az átláthatóság és a kiszámíthatóság elve is sérül. Nagyon szeretnénk, hogyha a kormányzat nem a saját kiszámíthatatlanságához varrná az Áht.-t, hanem itt tényleg legyenek fékek és ellensúlyok ebben a rendszerben is.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir