LENDVAI ILDIKÓ

Full text search

LENDVAI ILDIKÓ
LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Azt, hogy milyen veszély fenyegeti a József Attila-szobrot, már tudjuk. Ismerjük a veszélyt előidéző országgyűlési határozati javaslat meglehetősen képtelen indoklását is. Az azt mondja, hogy a Kossuth térből közjogi főteret, az államiság folyamatosságának központját kell csinálni, és ott ezek szerint nem fér el József Attila.
(16.20)
Ha feltételezem, hogy a közjogi főtér fogalmának van bármi értelme - mint ahogy természetesen nincsen -, akkor még inkább helye volna itt József Attila szobrának, hiszen ahogy eddig is, most is számtalan figyelmeztetése van a magyar közélet szereplői, a parlamenti képviselők számára.
Azon gondolkodtam, hogy melyik ilyen figyelmeztetés zavarhat. Zavar az az ismert sor, hogy “Én nem ilyennek képzeltem a rendet.”? Nagyon egybecseng talán a nem tetszik a rendszer dallamával? Vagy zavar a kérdés? “…s mért nem a munkás védelmére / gyámolítják a gyáripart.” - zavar ez most, hogy munkatörvénykönyvet tárgyalunk? Megérteném.
Vagy az a javaslata zavar, hogy a hozzáértő dolgozó nép okos gyülekezetében kell megtárgyalni bajainkat? Zavarhat az érdekegyeztetés szétzilálásakor. Vagy zavarhat a kevésbé ismert, de nagyon szép két sor: “Néhány éjjelre, padra, kőre / adjatok immár fekhelyet.” Zavarhatja azokat, akik a legbátrabban most a hajléktalanok ellen indítottak csatát.
Vagy zavar az, hogy látni kell a szobor képében fehérek közt egy európait? Zavarhat most, amikor Európa szitokszóvá vált, és amikor a házelnök úr a maga igazán keresetlen és egyedi stílusával idiótáknak bélyegzi az Európai Bíróság tagjait.
Vagy zavar az, hogy “Aki szegény, az a legszegényebb”? Mert olyan törvényekről tárgyalunk, amik a szegénytől már nemcsak javakat és jussokat, hanem a jövőt is elveszik? Államtitkár úr, bízom benne, hogy ön nem azok közé tartozik, akiket ez zavar.
Kérdezem: hogyan védi meg József Attila szobrát? Köszönöm figyelmét. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir