VÁGÓ GÁBOR

Full text search

VÁGÓ GÁBOR
VÁGÓ GÁBOR (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Engedje meg, hogy a Trónok harca regényfolyam Stark családjának jelszavával kezdjem a felszólalásom: “The winter is coming” - közeleg a tél. November van, s az éjszakai fagyok beálltával egyre kritikusabb lesz a lakhatási problémákkal küzdők helyzete, többek között azoké, akiket a lakásuk elvesztése, a kilakoltatás fenyeget. A kilakoltatási moratóriumot a bírósági végrehajtásról szóló törvény szabályozza, amely szerint december 1. és március 1. között tart ez az időszak. Nyilvánvaló, a téli időszakban szociális és alapvető emberi megfontolásokból nem szabad senkit sem az utcára küldeni.
De nem csak a téli időszakban csökken nulla fok alá a hőmérő higanyszála, nem csak a téli napokon életveszélyes az, ha valaki az utcán tölti az éjszakáját. Nemhiába kezdődik a fűtési szezon is október 15-étől, és tart április 15-ig. A korábbi időszakhoz képest még nehezebb gazdasági és társadalmi helyzet miatt azonban szükséges lehet az országos moratórium meghosszabbítása. Az emberek megélhetése, a lakhatási költségek megfizetése jövőre még nehezebb lesz, mint az idén, másrészt hiányoznak azok az eszközök és intézkedések, amelyekkel hatékonyan lehetne segíteni például a rezsihátralékosok széles csoportjának. Az új intézkedések csupán a megfelelő erőforrással rendelkezőket, vagyis az eleve jobb helyzetben lévőket érik el.
Az LMP költségvetési módosító javaslatai között szerepel, hogy a rezsihátralékosok problémájára még több forrást biztosítsunk jövőre, s új, hatékonyabb támogatási rendszerben is gondolkozunk. Bízunk benne, hogy javaslatainkat megszavazza a kormánytöbbség, de addig is kérdezzük: milyen pluszintézkedéseket terveznek a korábbiakhoz képest még súlyosabb helyzetben a lakhatás biztonságának megőrzéséért? Másrészt a nehezedő körülmények okán indokoltnak gondoljuk legalább a fűtési időszakra megvédeni a családokat az utcára kerüléstől. Ha benyújtanánk egy ilyen irányú módosító javaslatot, számíthatnánk-e - mint a tavalyi évben is - a kormánypártok támogatására?
Köszönöm megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir