DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az, hogy a jelenleg hatályos alkotmány és az elfogadott alaptörvény legitim vagy illegitim voltát itt megvitassuk, és hogy az összevetésnek mennyi értelme van, azt szerintem Schiffer képviselő úr pontosan elmondta. Valóban, a most hatályos alkotmánynak már csak a címe azonos azzal a pártállami alkotmánnyal, amit önök szeretnek ostorozni. De amit igazán érdemes - és nem fogok ebbe a csapdába belesétálni - vizsgálni, hogy melyik alkotmány adott például nagyobb védelmet az egyes embereknek. Én elmondtam a hozzászólásomban is azt, hogy az államhatalommal szemben az egyént védő polgári és politikai jogok, valamint az állam által az egyént védő gazdasági, szociális és kulturális jogok tekintetében igenis csorbította ezeket a jogokat.
Szerintem nem érdemes ilyen mély jogi eszmefuttatásokat a parlament plenáris ülésén megtenni, egyébként van ennek helye, jogászok vagyunk, van lehetőségünk akár bizottságban, akár konferenciákon erről elmélkedni. De most azt mindenképpen fontos megtennünk, hogy azoknak az állampolgároknak, akiknek egyáltalán nem mindegy, hogy az állam egyébként őt adott helyzetben megvédi vagy nem, és soha ilyen kiszolgáltatottnak nem érezték magukat, mint ezekben az időkben (Gulyás Gergely: Amikor az utcán verték őket, nem voltak kiszolgáltatottak?), bármennyire is háborognak ezen fideszes képviselőtársaim, akkor igenis, van értelme erről beszélni, hogy az alkotmánynak e tekintetben milyen funkciója van, és az Alkotmánybíróságnak milyen funkciója van. Mert értem én, hogy elnök úrnak kedvesebb lenne, ha most eljárási dolgokról beszélnénk, és arról, hogy a szűrő hogyan működik, amikor nagyon sok a beadvány az Alkotmánybíróságnál, mert ez a törvény ezt valóban szabályozza, és erről el lehetne beszélgetni.
De a lényeg nem ez, hanem a lényeg az, hogy a magyar állampolgárok szempontjából mit jelentenek ezek az új szabályok, és nemcsak leszűkítve erre a törvényre, hanem az egész összefüggésében értelmezve. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir