DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm, elnök úr. Először is arra kérem Salamon elnök urat, hogy azt a vitát, hogy most akkor kinek milyen alapja van részt venni a vitában, ezt hagyjuk, mert eléggé rosszízű, főleg akkor, ha megkérdezi a jobbikos képviselőtársakat vagy Szili Katalin képviselő asszonyt, hogy önök a nemzeti együttműködés jegyében mennyire voltak nyitottak az ellenzéki képviselők véleményére. Hagyjuk már ezt a játékot! Más esetekben, amikor itt vagyunk, részt veszünk, érvelünk, mennyire nyitottak önök az ellenzéki érvekre? Semennyire! Legfeljebb annyira, hogy bekiabálásokkal akadályozzák az ellenzéki képviselőket. (Derültség az LMP soraiban.)
A másik: a hatáskörhiány. Elnök úr, a helyzet az, hogy pontosan a húsz éve érvényesülő tantuszelv miatt nem lehet a hatáskör hiányát felvetni. Tudniillik ha elfogadjuk, hogy az indítványozónak nincs rendelkezési joga az indítvány, az eljárás felett, akkor nem állapítható meg a hatáskör hiánya, legfeljebb az ügy tárgya tekintetében, például ha önök továbbkorlátozzák a vizsgálható ügyek körét.
Magyarul: onnantól kezdve, hogy valaki a benyújtás pillanatában jogosult volt, az ő személyére vagy az indítványozó jogára vonatkozó szabályozás megváltozása lényegtelen az alkotmánybírósági eljárás szempontjából.
Az meg, hogy mire van példa a világon és mire nincs: én erre mondtam azt, hogy önök nagyszerűen fel vannak vértezve már néhány hónapja különböző külföldi példákkal, mindenre tudnak külföldi példákat hozni, hiszen a világ nagy. Nyilvánvaló, hogy a Salamon-szigetektől Kanadáig mindenre lehet példákat hozni. Ez kétségtelen. Csak éppen azt felejtik el, hogy a konkrétan felhozott országok, Franciaország, Németország vagy más országok esetében működnek más hatalmi ellensúlyok. Adott esetben szövetségi államokról beszélünk, vagy olyan országokról, ahol van felsőház, vagy van egy szélesebb hatáskörű államfő, vagy például van egy cizelláltabb ombudsmani rendszer.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir