DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm, elnök úr. Egyrészt kapcsolódnék Karácsony, illetve Simon képviselőtársaimhoz: az a helyzet, hogy amikor önök nagy büszkén eldöntött tényként mutogatnak az alaptörvényre, arról felejtenek el számot adni, hogy a választási kampányban mire kértek, illetve mire kaptak felhatalmazást. Új alkotmányra, az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítésére önök nem kértek, nem kaptak felhatalmazást, nem erről volt szó a 2010-es választási kampányban.
Ami pedig Babák képviselőtársamat illeti - bár örömmel látom, hogy már idetelepedett, úgyhogy akkor lehet, hogy a bekiabálásaival sem fog megzavarni -, teljesen jogos kérdéseket feszeget. A kérdésem pusztán csak annyi (Babák Mihály: Nem vettél részt az alkotmányozásban!): az új alaptörvény (Babák Mihály: Kizártad magad!), illetve a most elkészülő új alkotmánybírósági intézmény lehetőséget fog teremteni arra, hogy például a régi állambiztonsági aktákat nyilvánosságra hozzuk? Mi ebben partnerek leszünk.
Babák Képviselőtársam! Ez az alaptörvény és ez az Alkotmánybíróság meg fogja védeni Magyarországot attól, hogy az alapvető javakat ne herdálja szét egy kormány? Megvédi a közszolgáltatásokat ez az új alaptörvény, megvédi a szociális jogokat ez az új alaptörvény, illetve az új Alkotmánybíróság? Nem védi meg. Az alaptörvény, illetve az Alkotmánybíróság továbbra sem fog védelmet adni az alapvető javak, az alapvető közszolgáltatások tekintetében. És ha itt azt hiányolják, hogy magához a törvényjavaslathoz ellenzéki oldalról nem szóltunk hozzá, akkor azért én két dolgot szeretnék felhangosítani: mi a véleményük arról, hogy egy országgyűlési képviselő beülhet az Alkotmánybíróságba? Mi benyújtottunk ezzel kapcsolatban módosító javaslatot. Világítsák már meg a dogmatikai indokait annak, hogy miért kell megengedni, hogy egy országgyűlési képviselőből alkotmánybíró legyen, illetve meséljék már el azt, szintén az elméleti, szakmai indokait annak, hogy a folyamatban lévő ügyeket miért kell kukába dobni december 31-én. Erre várnék választ a Fidesz képviselőitől, illetve az államtitkár úrtól.
Köszönöm. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir