DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN (független): Elnök Úr! Képviselőtársaim! Én mint aki egyébként az alkotmány, illetve az önök alaptörvényének a megalkotása folyamatában is részt vettem, úgy gondolom, talán vindikálhatom magamnak azt a jogot, hogy némi kritikát most megfogalmazzak az Alkotmánybíróságról szóló törvénnyel kapcsolatosan, amelynek - hozzáteszem - a preambuluma hasonló, mint ami egyébként a ma hatályos Alkotmánybíróság. Ebből arra következtettem, amikor a törvényt elolvastam, hogy alapvetően a cél ugyanaz, tehát a demokrácia kiszélesítése, és hozzáteszem egy másik kiindulópontként, hogy ne lépjünk vissza azokból a jogokból egyébként, amelyek léteztek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Van azonban néhány kérdés - nyilván nekem a két perc nem lesz elegendő arra, hogy azt elmondjam -, amit érdemes önöknek mint egyébként a kétharmad birtokában lévő kormányzó párti képviselőknek megfontolni; például olyat, hogy elegendő-e a jogász végzettség és a 45 év ahhoz, hogy valaki alkotmánybíró lehessen. Nyilvánvaló, az egy más kérdés, hogy egyébként “a tudományos életben részt vevő”-t ki is vette a jogalkotó, tehát ha valaki húsz évet elült jogászként egy cégnél, és konjunktív feltétel a 45 éves életkor, elvileg alkalmas lehet arra, hogy alkotmánybíró legyen. De ugyanígy említeném azt is, hogy a mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértéssel nem foglalkozik a törvény.
Én magam is azt gondolom, hogy például a felmentés és kizárás okainak ugyanazon megfogalmazása szerintem hibás, mert ugye a munkáltatónak majdan eldönteni, hogy most felmentéssel vagy kizárással éljen, ez nem lesz ebben az esetben egyszerű. Hozzáteszem magam is, hogy a folyamatban lévő ügyeknek a teljes egészében történő elvágását én legalább olyan súlyúnak érzem, mint a visszamenőleges jogalkotást.
Tisztelt Képviselőtársaim! Számos ilyen kérdés van még, én azt gondolom, ezeket meg kell fontolni ahhoz, hogy ne a jogbizonytalanság és a demokrácia szűkítése legyen a társadalomban a kép rólunk.
Köszönöm. (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir