DR. ZSIGA MARCELL

Full text search

DR. ZSIGA MARCELL
DR. ZSIGA MARCELL (Fidesz): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért én arra biztatnám a képviselőtársaimat, hogy mégis támogassák a jelen tárgyalt törvényjavaslatot, hiszen gyakorlatilag nem történik egyéb, mint több jogszabály kiigazítása, a társadalom elvárásainak és a társadalmi élet fejlődésének megfelelően. Emlékeztetnék arra, hogy a tárgybeli javaslat 2011 szeptemberében társadalmi egyeztetés céljából a kormány jóvoltából nyilvánosságra került, és erre a tervezetre akkor negatív észrevétel nem érkezett.
A törvényjavaslat megalkotásának indokaként megemlíthetném, hogy Magyarországnak és a magyar törvényeknek is meg kell felelnie a nemzetközi szervezetek ajánlásainak, illetőleg az európai uniós joganyagoknak is. Összhangot kell teremteni a 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvénnyel, valamint más jogszabályokkal is, itt első helyen említve a büntetőjogi tárgyú törvények közötti összhangot is, de eleget kell tenni egyebek mellett a 104/2009. számú alkotmánybírósági határozatból fakadó jogalkotási kötelezettségnek.
Véleményem szerint feltétlen indokként kell azt is megemlíteni, hogy a nemzeti ügyek kormánya elkötelezett az elmúlt évek gazdasági folyamatai miatt kiszolgáltatott helyzetbe került emberek kihasználásának megakadályozása mellett, és elkötelezett a bűnelkövetők példás büntethetősége, valamint a közrend, közbiztonság megteremtése mellett is. Ennek egyik példája volt a nemrégiben az Országgyűlés által nagy többséggel elfogadott egyik olyan törvényjavaslat, amelynek eredménye az uzsora-bűncselekmények elleni fellépés következetesebbé tétele és szigorítása. Egy felelős kormánynak, így a nemzeti ügyek kormányának is feladata, hogy a kiszolgáltatott embereket megvédje, hiszen a bűncselekményekkel szemben a jog teljes szigorával fel kell lépni, a bűnözőkre pedig a jog teljes szigorával le kell sújtani.
Idekapcsolódóan feltétlenül szeretném megemlíteni azt is, hogy napirenden van szakmai berkekben a büntetőjogi, anyagi jogi törvénykönyvnek a kodifikációja. A hatályos büntető törvénykönyvet a mai napig számos törvényerejű rendelet és törvény módosította vagy egészítette ki, illetve közel tucatnyi alkotmánybírósági határozat semmisített meg alkotmánysértőnek tekintett rendelkezéseket a büntető törvénykönyvben. A kodifikációs munka azzal a szándékkal, azzal az elképzeléssel kezdődött meg, hogy az életben történteket a jog reagálhassa le, és korszerű, modern büntetőkódex születhessen meg.
Tisztelt Országgyűlés! Néhány példát kiemelnék a jelen tárgyalt törvényjavaslatból.
A tárgyalt javaslat a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényerejű rendelet módosításával, az ellenszolgáltatás fejében nyilatkozattételre irányuló szerződések jogszabályba ütközés miatti semmissé nyilvánításával a közérdek védelmében lehetővé teszi, hogy az általa elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban tett nyilatkozatból a jogerősen elítéltnek vagy rá tekintettel harmadik személynek anyagi haszna ne származhasson.
A javaslat rendelkezést tartalmaz arra, hogy a semmis szerződés ellenére már megtett nyilatkozatért a kikötött, de még részben vagy egészben nem teljesített ellenszolgáltatást a bíróság az ügyész keresete alapján köteles az állam javára megítélni. A javaslat megteremti a lehetőséget arra is, hogy a bíróság az ügyész keresete alapján abban az esetben is az állam javára történő marasztalásról rendelkezzen, ha a semmis megállapodás alapján a nyilatkozattétel még nem történt meg, ám az ellenszolgáltatás részbeni vagy teljes szolgáltatására már sor került. Összegezve vagy más szóval: ne jelentsen dicsőséget vagy reklámot a bűnelkövetés a bűnösök számára.
Másodszor megemlíteném, hogy a Btk. hatályos rendelkezése szerint az enyhébb végrehajtási fokozatba helyezésnek az egyetlen feltétele a büntetés-végrehajtás alatt tanúsított kifogástalan magatartás. Ez a szabályozás nem kívánja meg azt, hogy az elítélt a szabadságvesztés végrehajtása során bármit is tegyen a társadalomba való beilleszkedése érdekében. Gyakorlatilag, ha az elítéltet nem részesítették fenyítésben, úgy tekintendő, hogy a magatartása kifogástalan, és erre tekintettel enyhébb végrehajtási fokozat jelölhető ki.
Az elítéltek túlnyomó többsége sokszor éppen ezért visszaélésszerűen kezdeményezi az enyhébb végrehajtási fokozat kijelölését. Sok elítélt a szabadságvesztés megkezdését követően rövid időn belül kezdeményezi az enyhébb fokozatba helyezést anélkül, hogy bármit tett volna a társadalomba való beilleszkedése érdekében, ezért indokolt a szabályok aktualizálása a nevezett visszaélések számának csökkentése érdekében.
Kiemelném azt is, hogy a törvényjavaslat egyértelműen megfogalmazza, hogy az elítéltet munkavégzési kötelezettség terheli. Ez hozzásegítheti az elítélteket ahhoz, hogy megtegyék az első lépéseket a társadalomba való beilleszkedés terén, segíti a szocializációjukat, hasznosnak érezhetik magukat, de akár a különféle szakmák gyakorlása során új vagy jobb képesítésekre is szert tehetnek. Ráadásul a társadalom is, ha szabad így fogalmazni, jobb szemmel tekint azokra az elítéltekre, akik dolgoznak vagy például természeti katasztrófák elhárításából veszik ki részüket. Itt említeném meg, hogy a tavalyi árvizek idején Észak-Magyarországra és Miskolc térségébe a kormány több száz fogva tartottat vezényelt a gátakra, akik közmegelégedéssel végezték a feladatukat.
Mindemellett a törvényjavaslat a büntetések és az intézkedések végrehajtásáról szóló törvényerejű rendelet módosítása során rögzíti a jelenlegi munkáltatási rendszer összetevőit, a költségvetési keretek közötti, büntetés-végrehajtási intézet által történő, illetve a büntetés-végrehajtás vagyonkezelésében lévő, e célra alapított gazdasági társaságoknál történő foglalkoztatást. Tehát azt mondhatjuk, hogy fontos szempont, hogy munkájukkal a fogva tartottak hozzájárulhassanak a fogva tartásuk költségeihez.
Tisztelt Országgyűlés! Felhívom a figyelmet arra, hogy a tervezet szerint egyes bűncselekmények esetében kizárható lenne a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége.
(15.20)
Ilyen eset a többi közt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, a népirtás, az apartheid, a polgári lakosság elleni erőszak súlyosabban minősülő esete, a nemzetközi szerződés által tiltott fegyver alkalmazása, az emberölés, emberrablás és az emberkereskedelem súlyosabban minősülő esetei, a terrorcselekmény, a zendülés súlyosabban minősülő esetei, az elöljáró vagy szolgálati közeg elleni erőszak súlyosabban minősülő esetei, a parancsnoki kötelességszegés és a kibúvás a harci kötelesség teljesítése alól.
Tisztelt Országgyűlés! Végezetül néhány gondolatot felvetnék a katonai ügyészséggel kapcsolatos jelenlegi szabályozás vonatkozásában is. A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 18. §-a szerint a Magyar Köztársaság ügyészi szervei a következőek: a Magyar Köztársaság Legfőbb Ügyészsége, a fellebbviteli főügyészségek, a főügyészségek, a helyi ügyészségek, a Katonai Főügyészség, a Katonai Fellebbviteli Ügyészség és a területi katonai ügyészségek.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény bekezdése értelmében kettős jogállása szerint a honvédség szervezeti kereteibe tartozik a legfőbb ügyész irányítása alatt működő katonai ügyészi szervezet. A 2012. január 1-jétől hatályos, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény szerint a honvédség szervezeti felépítését a honvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztérium, a honvédelemért felelős miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó, valamint a honvédség hadrendje szerinti szervezetek összessége képezi. Eszerint a Magyar Honvédséget a szárazföldi csapatok, a légierő csapatai, a logisztikai és támogató erők, valamint a honvédség feladatainak végrehajtása érdekében egyéb, szaktevékenységet folytató szervezetek alkotják. A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény értelmében a katonai ügyészségek megszűnnek. A katonai ügyészek e jogállásukat megtartva betagozódnak az ügyészi szervezetbe, és nagyon fontosnak tartom, hogy a katonai büntetőeljárásba tartozó ügyek mellett más ügyek felderítésében, nyomozásának felügyeletében, vádképviseletében is részt vehetnek majd. Fentiek alapján tehát a büntetőeljárásról szóló törvényben is indokolt a katonai ügyész hatáskörére, illetékességére vonatkozó rendelkezések módosítása.
A felsorolt példákon kívül számos más törvényt is módosítana a javaslat, de úgy gondolom, hogy az említett példák is igazolják a javaslat szükségességét. Buzdítom tehát képviselőtársaimat a törvényjavaslat támogatására, elősegítve ezzel a közrend és a közbiztonság javítását elősegítő feltételrendszer bővítését és pontosítását.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir