TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Ugye, ön egy általános kérdést tett föl, majd egy konkrét példát mondott saját városából, önkormányzatából. Azt gondolom, hogy az ön példája is jól bizonyítja azt, hogy milyen nagy jelentősége van az ellenőrzésnek, a belső ellenőrzésnek, másrészt az önkormányzatoknál kötelezően létrehozandó pénzügyi bizottságoknak. Azt gondolom, hogy az ilyen egyedi eseteket, amelyek egy-egy önkormányzatnál fellelhetők, ahol a polgármester visszaélésére mutatnak rá, úgy hiszem, hogy azoknak az önkormányzati képviselőknek, pénzügyi bizottsági tagoknak kell felfedni és megtenni a megfelelő lépéseket, mint ahogy ön is az adott esetben vagy több esetben Ajkán ezt megtette.
Ha azonban összességében valóban az önkormányzatok ellenőrzési tevékenységét vizsgáljuk, akkor azt kell mondjam, jogos és valós a felvetése, hiszen lehetne sokkal hatékonyabb. Az önkormányzati rendszer átalakítása kapcsán azt tervezzük, hogy az önkormányzatok gazdasági ellenőrzését megerősítjük, és rendszeressé tesszük. Az Állami Számvevőszék ellenőrzése elég ritkán jut el az önkormányzatokhoz, vannak olyan önkormányzatok, amelyeket több cikluson keresztül nem ellenőriz az Állami Számvevőszék. Az Államkincstár ellenőrzése elég szűk körű, hiszen csak az állami normatívák jogosságát tudja ellenőrizni, de valójában célszerűségi vizsgálatok az önkormányzatoknál nincsenek, hacsak a független könyvvizsgálót meg nem bízzák, vagy a belső ellenőrzést nem alakítják ki.
(16.50)
Úgy gondolom, hogy más országokhoz hasonlóan, európai uniós példák is vannak, hogy gyakorítani és erősíteni kell az önkormányzatok gazdasági ellenőrzését, éppen azért, hogy az ön által elmondott példák a jövőben ne fordulhassanak elő.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir