DR. LANCZENDORFER ERZSÉBET

Full text search

DR. LANCZENDORFER ERZSÉBET
DR. LANCZENDORFER ERZSÉBET (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Engedtessék meg nekem, hogy az idősek világnapján, érintettként is, egy versidézettel indítsam felszólalásomat. Íme: “Nagyon szépen kérlek titeket, / Szeressétek az öregeket. / A reszkető kezű ősz apákat, / A hajlott hátú jó anyákat. / A ráncos és eres kezeket, / Az elszürkült, sápadt szemeket. / Én nagyon kérlek titeket, / Szeressétek az öregeket.”
Tisztelt Ház! Az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az idősek világnapját, azóta minden év október 1-jén világszerte megemlékeznek a Föld mintegy 600 millió lakosáról. Fontos kérdés, hogy kit tekintünk idősnek. Az időskor fogalomköre különböző dimenziókban eltérően értelmezhető. Van a kronológiai életkor, ami az évek számát jelenti, van a biológiai életkor, ami az egészségi állapot függvénye. Beszélhetünk pszichológiai életkorról, arról, hogy ki milyen idősnek érzi saját magát, és végül szociológiai életkorról, amin azt értjük, hogy a társadalom milyen idősnek tart valakit.
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO életkor szerint osztályoz. Eszerint a 60-74 év közöttiek az idősödők, a 75-89 év közöttiek az idősek és a 90 év fölötti személyek a nagyon idősek, az aggok. A világ 7 milliárd lakosa közül tehát több mint 600 millió a 60 évnél idősebb, az előrejelzések szerint 2050-re az öregek száma 2 milliárdra nő. Sok szakértő úgy véli, hogy az elöregedés soha nem tapasztalt mértékű felgyorsulása lesz a következő évtizedek legnagyobb kihívása, nemcsak demográfiai, hanem társadalmi, gazdasági szempontból is. Hazánkban a XXI. század elején körülbelül 2 millió a 60 év felettiek száma, de 1993 óta több a 60 éven felüli, mint a 15 éven aluli.
A felsorolt számadatok ismeretében az időskorúakkal kapcsolatos gondolkodásban mégis örömteli szemléletváltás jelent meg, ami az időskorúakat nem a gond, hanem a bennük rejlő lehetőségek oldaláról közelíti meg. Az UNESCO 1997-es hamburgi nyilatkozata így fogalmaz: “Korunkban több idős ember él a Földön, mint bármikor ezelőtt, és arányuk a lakosság egészéhez viszonyítva tovább növekszik. Ezek az idős felnőttek nagymértékben hozzá tudnak járulni a társadalom fejlődéséhez.” A WHO által 2001-ben publikált, az idősügyi politikát meghatározó, “Aktív időskor” című alapdokumentum azért jelentett igazi áttörést, és azért meghatározó ma is az idősödés a politikák alakításában, mert először gondolkodik az idős emberről a maga emberi teljességében. A figyelmet az emberi élet kiteljesedésére fordítja, és nem kizárólag a szociális és egészségügyi vonatkozásokra szűkíti le.
A Fidesz-KDNP-kormány ezen dokumentumok szellemében tiszteli az idős embereket, és ez a tisztelet magában foglalja elfogadásukat, támogatásukat és azt, hogy szeretjük és értékeljük őket. A Fidesz-KDNP-kormány megtartotta az idős embereknek tett ígéreteit, megmentette a nyugdíjkasszát, megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét. Sőt, az idén legalább 3 százalékkal nőhet a nyugdíjak vásárlóértéke, az 5,2 százalékos nyugdíjemelés és az infláció várható 2,2 százalékra csökkenése mellett. Folytatjuk továbbá a rezsicsökkentést, 2011 óta pedig biztosítjuk a kedvezményes nyugdíjazás lehetőségét a nők számára, akik 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. Tény, hogy a korábbi kormányok semmit nem tettek azért, hogy a dolgozó nők munkáját elismerjék. Hazánkban 10. alkalommal kerítettünk sort az Idősbarát önkormányzat-díj átadására, amelyet 13 önkormányzat, köztük kerületek és kisebb települések vehettek át, azok, akik a legtöbbet tették az idősek lelki, fizikai és anyagi helyzetének javításáért.
Most befejezésül kérem, hallgassák meg a bevezetésként idézett vers fiatal generációknak szóló folytatását, amely így hangzik: “Ha majd az örök szeretet / Elhívja Őket közületek, / Ti foglaljátok el helyüket, / Mert ti lesztek majd az öregek. / S mindazt, mit nekik tettetek, / Azt adják nektek a gyerekek. / Azért előre intelek titeket, / Szeressétek az öregeket.”
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban és a Jobbik frakciójában.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir