DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon fontos ez az ügy, amelyet képviselő úr felvázolt, hiszen az elmúlt tíz évben jó néhány alkalommal foglalkoztatta a közéletet, a politikai közéletet és az Országgyűlést az, hogy mi lesz a Hajdú-Bét-károsultakkal, mire számíthatnak, milyen megoldást tudunk találni arra, hogy segítsünk nekik.
Jól tudjuk, hogy a Hajdú-Bét 2003-ban vált fizetésképtelenné, és több száz vele kapcsolatban álló kistermelőt juttatott a tönk szélére, beszállítókat, vállalkozásokat egyaránt, és családi tragédiák sora is kísérte ezt a nagyon szomorú történetet. Azt is tudjuk, hogy a felszámolás alá került cég vagyontárgyai semminemű fedezetet nem nyújtottak a megkárosított, tönkretett kistermelők veszteségeinek akár a részleges enyhítésére sem. El lehet mondani, hogy a Hajdú-Bét-ügyben olyan iparszerű csalássorozat történt, amelyet később biztos, hogy még az egyetemeken is tanítani fognak.
Tekintettel arra, hogy tíz évig semmilyen segítséget nem kaptak a gazdák, a kormány egyik első és fontos erkölcsi kötelessége volt az, hogy orvosoljuk a korábban elkövetett hibákat. Így arra törekedtünk, hogy a károsultak minél szélesebb körben részesülhessenek támogatásban. A jogosultak körének meghatározásakor a károsult gazdálkodók és családok mellett az örökösökre és a jogutódokra is figyelemmel voltunk. A jogszabályi háttér megteremtését követően kezdődhetett tehát a kárt szenvedett baromfitenyésztőknek a támogatáskiutalás. Ahogy képviselő úr is említette, 2013 májusában jelent meg a Hajdú-Bét és a Novafarm élőállat-beszállítói által igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű, tehát de minimis támogatásról szóló rendelet, így a 170 károsult összesen 233 millió forint támogatásban részesült.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir